Hemomont otvorio novi pogon u Podgorici

Bez autora
Jul 11 2018

Kompanija Hemomont, prva fabrika ljekova u Crnoj Gori, članica Hemofarma i Štada grupe otvorila novi pogon za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejova "SNUP" u Podgorici. Kompanija Hemomont otvorila je u Podgorici novi pogon za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejova “SNUP”, u koji je uloženo 5,3 miliona eura, i koji će obezbjediti dodatno zapošljavanje 30 radnika. Hemomont je prva fabrika ljekova u Crnoj Gori, članica Hemofarma i Štada grupe. Kako je saopšteno na ceremoniji otvaranja, u novom postrojenju, koje se prostire na 1,7 hiljada metara kvadratnih, proizvodiće se sprej za nos u formi za djecu i odrasle, koji će se izvoziti na devet inostranih tržišta, a planirana proizvodnja je tri miliona komada sprejova mjesečno.

Hemomont otvorio novi pogon u PodgoriciKompanija Hemomont, prva fabrika ljekova u Crnoj Gori, članica Hemofarma i Štada grupe otvorila novi pogon za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejova "SNUP" u Podgorici, saopštila je danas ta kompanija.

Kompanija Hemomont otvorila je danas u Podgorici novi pogon za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejova “SNUP”, u koji je uloženo 5,3 miliona eura, i koji će obezbjediti dodatno zapošljavanje 30 radnika.

Hemomont je prva fabrika ljekova u Crnoj Gori, članica Hemofarma i Štada grupe.

Kako je saopšteno na ceremoniji otvaranja, u novom postrojenju, koje se prostire na 1,7 hiljada metara kvadratnih, proizvodiće se sprej za nos u formi za djecu i odrasle, koji će se izvoziti na devet inostranih tržišta, a planirana proizvodnja je tri miliona komada sprejova mjesečno.

Pogon, koji se nalazi u okviru kompanije Hemomont, svečano su otvorili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Ronald Zeliger, potpredsjednik Štada grupe i generalni direktor Hemofarma.

Prema riječima Đukanovića, kompanija „Štada“ je prepoznala napore države u izgradnji stabilnog ekonomskog sistema u kome je moguće sticati profit, i nastavlja sa investicijama.

„Ovog puta ona iznosi 5,3 miliona EUR i, pored nove tehnologije, donosi Crnoj Gori 30 kvalitetnih proizvodnih radnih mjesta. Za našu zemlju svako proizvodno radno mjesto je dragocjeno, jer predstavlja doprinos rastu proizvodnje i izvoza, kao i dugoročne održivosti i konkurentnosti crnogorske ekonomije“, istakao je Đukanović.

Ta investicija će, kako je naveo, omogućiti rast proizvodnje i prihoda za oko 50 odsto u ovoj godini u odnosu na prethodnu.

„Zato je ona i dalje afirmacija modela u kojem dobijaju i investitor i država. Pozivam uvažene investitore da nastavite sa širenjem biznisa u Crnoj Gori, na obostrano dobro“, rekao je Đukanović.

Zeliger je kazao da je Hemofarm regionalni centar Štada grupe za tržišta centralne i jugoistočne Evrope, i da je „pod svoje vođenje“ dobio 13 zemalja, od kojih se čak osam nalaze u Evropskoj uniji.

„To je, svakako, rezultat našeg dobrog rada, jer su svi proizvodni centri Hemofarma lideri na svojim tržištima - Hemofarm je neprikosnoveni lider u Srbiji, Hemofarm Banjaluka na teritoriji Bosne i Hercegovine, dok je Hemomont dominantan proizvođač na crnogorskom tržištu“, naveo je Zeliger.

Prema njegovim riječima, Štada je od 2006. godine u modernizaciju postrojenja Hemomonta uložila 12,5 miliona EUR.

„Izgradnja pogona za proizvodnju SNUP-a dodatno će osnažiti poziciju Hemomonta i farmaceutske industrije Crne Gore, u čije potencijale mi duboko vjerujemo“, poručio je Zeliger.

Izvršna direktorica Hemomonta Snežana Perović podsjetila je da je ta kompanija za prethodne 24 godine, od male fabrike za proizvodnju osnovnih infuzionih rastvora, prerasla u kompaniju koja je lider u farmaceutskoj industriji i jedan od najvećih izvoznika u Crnoj Gori.

„Od osnivanja do danas,Hemomont je za sedam puta povećao i broj proizvoda u svom portfoliju i broj zaposlenih. Otvaranje novog pogona za proizvodnju SNUP-apokazuje da Hemomont iz godine u godinu nastavlja da raste i napreduje“, kazala je Perović.

Prema njenim riječima, takve investicije u moderna postrojenja koja predstavljaju najviše svjetske standarde, dodatno doprinose pozicioniranju Hemomonta na mapi kvalitetne farmaceutske industrije.

Osim novog pogona, Hemomont je predstavio i novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda, jedan od prvih takve vrste u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, prečišćivač, vrijedan pola miliona EUR, doprinijeće boljoj zaštiti životne sredine i većoj bezbjednosti kompleksa Hemomonta i šireg područja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik