BiH zabilježila rekordnu prodaju novih automobila

Bez autora
Jul 11 2018

Bosna i Hercegovina prošle je godine zabilježila rekordan rast prodaje novih putničkih automobila, i to za čak 30 posto. Zvanični su to podaci koji su objavljeni u izvještaju Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila. Ukupna prodaja automobila u jugoistočnoj Evropi lani je iznosila 401.612 vozila, što je porast od 13,8 posto u odnosu na 2016. Od vozila prodatih 2017. godine, 333.463 su putnička, pojašnjeno je u izvještaju. Dodaje se da je region jugoistočne Evrope među najbrže rastućim tržištima novih automobila u svijetu, s godišnjom stopom rasta od 14 posto.

BiH zabilježila rekordnu prodaju novih automobilaBosna i Hercegovina prošle je godine zabilježila rekordan rast prodaje novih putničkih automobila, i to za čak 30 posto. Zvanični su to podaci koji su objavljeni u izvještaju Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA).

Godišnji rast

- Ukupna prodaja automobila u jugoistočnoj Evropi (osim Crne Gore i Kosova) lani je iznosila 401.612 vozila, što je porast od 13,8 posto u odnosu na 2016. Od vozila prodatih 2017. godine, 333.463 su putnička - pojašnjeno je u izvještaju.

Dodaje se da je region jugoistočne Evrope među najbrže rastućim tržištima novih automobila u svijetu, s godišnjom stopom rasta od 14 posto.

- Ova stopa daleko je iznad globalnog prosjeka od 1,9 posto i evropskog prosjeka od 3,7 posto. Potaknuta zdravim makroekonomskim okruženjem, sva osim jednog nacionalnog tržišta u regionu su porasla. Moldavija i BiH bile su lideri sa stopama višim od 30 posto godišnje, dok je Srbija zabilježila skromni godišnji rast od 9,8 posto. Samo u Makedoniji prodato je novih automobila za 11,3 posto manje nego 2016. godine - naglašeno je u izvještaju. Muratović: Pozitivan podatak

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila FBiH, kazao je za „Avaz“ da je ovakav rast znatno veći nego u zemljama u regionu, što je pozitivan i ohrabrujući podatak.

Strožija pravila

- Tržište je počelo rasti zbog sve većeg broja turista koji dolaze u BiH. S razvojem turističkog sektora, dolazi i do veće potražnje za vozilima koja kupuju rentakar kuće. Dakle, imamo sve veći broj zahtjeva od rentakar kuća za registraciju novih motornih vozila. To je osnovni razlog ovakvog rasta. Tu su, također, i strožija pravila za uvoz polovnih vozila u BiH. Trenutno se ne može uvesti u BiH vozilo koje ne ispunjava ekološku normu Euro 4 - naglasio je Muratović.

Prema njegovim riječima, zahtjevi od rentakar kuća dolaze zbog stroge zakonske regulative koja u ove svrhe ne dozvoljava registraciju vozila starijeg od dvije godine.

Najpopularnija „Škoda“

Prema podacima iz izvještaja OICA-e, prošle godine na tržištu jugoistočne Evrope dominirali su evropski proizvođači automobila, predvođeni „Škodom“, i s posebno snažnom prisutnošću lokalnih brendova.

- Češki proizvođač automobila bio je najpopularniji brend u polovini zemalja jugoistočne Evrope, tačnije u Srbiji, BiH, Makedoniji i na Kosovu, dok je „Dacia“ zauzela prvo mjesto samo u Rumuniji i Moldaviji – istaknuto je u izvještaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik