Agrokor u pet mjeseci ostvario je operativnu dobit od 449,4 milijuna kuna

Bez autora
Jul 11 2018

Grupa Agrokor je u prvih pet mjeseci ove godine poslovala s operativnom dobiti od 449,4 milijuna kuna, što je 10,5 posto više od plana, podaci su iz najnovijeg mjesečnog izvješća izvanredne uprave, iz koje kao najvažniju vijest izdvajaju izglasavanje nagodbe. U srijedu objavljeno, 15. mjesečno izvješće izvanredne uprave odnosi se na razdoblje od 11. lipnja do 11. srpnja i prati gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera izvanredne uprave u Agrokoru. Ključni događaj izvještajnog razdoblja je privođenje kraju najvažnije faze procesa izvanredne uprave u Agrokoru vezane za postizanje Nagodbe vjerovnika. Nakon 14 mjeseci postupka i šest mjeseci intenzivnih pregovora vjerovnika, 4. srpnja 2018., održano je ročište za glasanje o nagodbi vjerovnika u Agrokoru.

Agrokor u pet mjeseci ostvario je operativnu dobit od 449,4 milijuna kunaGrupa Agrokor je u prvih pet mjeseci ove godine poslovala s operativnom dobiti od 449,4 milijuna kuna, što je 10,5 posto više od plana, podaci su iz najnovijeg mjesečnog izvješća izvanredne uprave, iz koje kao najvažniju vijest izdvajaju izglasavanje nagodbe.

U srijedu objavljeno, 15. mjesečno izvješće izvanredne uprave odnosi se na razdoblje od 11. lipnja do 11. srpnja i prati gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera izvanredne uprave u Agrokoru.

"Ključni događaj izvještajnog razdoblja je privođenje kraju najvažnije faze procesa izvanredne uprave u Agrokoru vezane za postizanje Nagodbe vjerovnika. Nakon 14 mjeseci postupka i šest mjeseci intenzivnih pregovora vjerovnika, 4. srpnja 2018., održano je ročište za glasanje o nagodbi vjerovnika u Agrokoru. Nagodba je izglasana s 80,20 posto ukupnih tražbina, odnosno 27,07 milijardi kuna od 33,76 milijardi kuna ukupnih tražbina prijavljenih u postupku izvanredne uprave. Postizanjem nagodbe izglasane od strane većine vjerovnika ostvaren je ključni cilj izvanredne uprave u roku propisanom zakonom", ističe se u izvješću.

Trgovački sud u Zagrebu je 6. srpnja objavio rješenje o potvrdi nagodbe, sukladno čemu rokovi za podnošenje tužbi traju zaključno s 23. srpnjem.

"Po pravomoćnosti rješenja od strane Visokoga trgovačkog suda koje se očekuje tijekom listopada, započet će se s implementacijom nagodbe čije je planirano trajanje između tri i šest mjeseci", ističe izvanredna uprava.

Riječ je, kako navode, o tehnički vrlo zahtjevnom procesu u kojem je do ovoga trenutka identificirano više od 70.000 koraka - od osnivanja zrcalnih društava i prebacivanja imovine na njih, do prebacivanja svih tipova ugovora, sa zaposlenicima, dobavljačima i svim poslovnim partnerima.

"Početak rada nove grupe i zrcalnih društava planiran je za početak sljedeće godine. No, postizanje toga cilja ovisi prije svega o tome kada će nagodba postati pravomoćna, što je u potpunosti u rukama suda", napominje izvanredna uprava Agrokora.

Ponavlja i kako je "postizanje nagodbe Agrokoru omogućilo novu budućnost, očuvanje radnih mjesta te buduće održivo poslovanje".

U priopćenju koje je Agrokor objavio uz mjesečno izvješće najavljuje se i kako će se izvanredna uprava u predstojećem razdoblju, uz organizaciju i kontrolu procesa pripreme implementacije nagodbe, dodatno fokusirati na operativno poslovanje kompanija, povećanje prihoda, profitabilnosti i efikasnosti, a s obzirom na dobar trend koje poslovanje bilježi u prvih pet mjeseci.

Grupa Agrokor s većom operativnom dobiti većom od plana

Po podacima iz izvješća, grupa Agrokor je u prvih pet mjeseci ove godine poslovala s operativnom dobiti od 449,4 milijuna kuna, što je 10,5 posto više od plana.

Podatci nadalje pokazuju da su sektori prehrane i poljoprivrede te sektor maloprodaje i veleprodaje u prvih pet mjeseci poslovali pozitivno.

Tako je sektor maloprodaje i veleprodaje, koji obuhvaća četiri tvrtke, u prvih pet mjeseci ostvario 4,93 milijarde kuna prodajnih prihoda, uz EBITDA (dobit iz operativnog poslovanja, u koju nije uključena naknada za upravljanje) od 3,3 milijuna kuna, preliminarni su podaci iz izvješća.

Najveća tvrtka u tom sektoru - Konzum je u prvih pet mjeseca ostvario prodajni prihod od 3,3 milijarde kuna i EBITDA-u od 42,6 milijuna kuna.

Konzum stabilizira svoje poslovanje te u cijelosti realizira zadane planove i ciljeve, navodi se u izvješću, pri čemu se posebno izdvajaju podaci za svibanj u kojem je "vidljiv trend povratka kupaca kojih je za 6,5 posto više u odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu 2017. godine".

"Veći broj kupaca, uz porast prosječne košarice za 11,3 posto, rezultirao je većim prometom od onoga u svibnju 2017. godine za 18,5 posto na usporedivoj maloprodajnoj mreži", podaci su iz izvješća.

Tisak je u prvih pet mjeseci imao prihod od 717 milijuna kuna, ali i negativnu EBITDA od 11,3 milijuna kuna, dok je Velpro Centar, uz prihod od 379 milijuna kuna, zabilježio negativnu EBITDA u iznosu od 16,9 milijun kuna.

Preliminarni podaci za razdoblje siječanj-svibanj pokazuju da je Agrokorov sektor prehrane, koji obuhvaća devet tvrtki, ostvario 2,93 milijarde kuna prodajnih prihoda i EBITDA od 381,3 milijuna kuna.

U sklopu tog sektora PIK Vrbovec je ostvario prihod od prodaje u prvih pet mjeseci od 666 milijuna kuna i EBITDA-u od 55,4 milijuna kuna, Jamnica 427 milijuna kuna prihoda i EBITDA 82,3 milijuna kuna, dok je Ledo poslovao s 400 milijuna kuna prihoda i dobiti iz operativnog poslovanja od 59,3 milijuna kuna. Zvijezda je, pak, ostvarila prihode od prodaje od 271 milijun kuna i EBITDA-u od 26,2 milijuna kuna.

Agrokorov sektor poljoprivrede, u kojem su tri tvrtke, je u prvih pet mjeseci ostvario prodajne prihode od 813 milijuna kuna i EBITDA od 64,7 milijuna kuna. Najveći prihod u tome sektoru ostvarilo je Belje, 469 milijuna kuna, uz EBITDA-u od 47 milijuna kuna.

Troškovi izvanredne uprave

Po podacima iz izvješća o troškovima izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d. (koji su iskazani bez PDV-a), ukupan trošak savjetnika u svibnju je iznosio 110,56 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na travanj kada su iznosili 22,48 milijuna kuna.

Kako se objašnjava, na porast operativnih troškova za svibanj najviše su utjecali pravni/odvjetnički troškovi, koji su u svibnju iznosili 75,1 milijun kuna (u travnju 8,2 milijuna kuna), te troškova restrukturiranja, koji su iznosili gotovo 19 milijuna kuna (u travnju 12,2 milijuna kuna).

"Troškovi savjetnika od svibnja nadalje uključuju nove konzultante koji su angažirani za završnu fazu procesa. Novi konzultanti uključuju McKinsey (za restrukturiranje), PJT&FTI (za financije) i AKIN Gump (pravni savjetnici)", napominje se u izvješću.

Od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017. do kraja svibnja ove godine, ukupni su troškovi Agrokora d.d., što uključuje i naknade povjereniku te plaće i nagrade zaposlenima, potom troškove savjetnika, revizorske i porezne usluge te režijske troškove i sl., iznosili 749,1 milijun kuna. Od toga se najveći dio, 454,4 milijuna kuna, odnosi na troškove savjetnika u tom razdoblju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik