Izbori oborili strana ulaganja za 61,5 miliona

Bez autora
Jul 12 2018

Direktne strane investicije u prvom kvartalu ove godine u BiH iznosile su 219,7 miliona maraka, što je pad za 28 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Pokazuju to preliminarni podaci Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH. Ti pokazatelji govore nam da stranci ponovo bježe od ulaganja na domaćem tržištu iako je prošla godina bila jedna od najboljih sa 780 miliona KM direktnih stranih investicija. Dosadašnja praksa je pokazala da prvi kvartal skoro uvijek, izuzev prošle godine, uglavnom bilježi pad priliva stranog kapitala, dok drugo i treće tromjesečje imaju rast investicija.

Izbori oborili strana ulaganja za 61,5 milionaDirektne strane investicije u prvom kvartalu ove godine u BiH iznosile su 219,7 miliona maraka, što je pad za 28 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Pokazuju to preliminarni podaci Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA). Ti pokazatelji govore nam da stranci ponovo bježe od ulaganja na domaćem tržištu iako je prošla godina bila jedna od najboljih sa 780 miliona KM direktnih stranih investicija.

- Dosadašnja praksa je pokazala da prvi kvartal skoro uvijek, izuzev prošle godine, uglavnom bilježi pad priliva stranog kapitala, dok drugo i treće tromjesečje imaju rast investicija. Treba imati na umu činjenicu da se ove godine održavaju izbori u BiH i da strani investitori pomno prate politička dešavanja u zemlji, ispituju teren zbog zapaljive političke retorike, čiji je cilj pridobijanje glasača. Izborna godina i zapaljiva politička retorika uvijek utiču na dinamiku investicija u zemlji i strani investitori su oprezniji i odgađaju donošenje odluka o investiranju i realizaciji projekata do okončanja izbora - istakli su u FIPA.

Naglasili su da su novi investitori koji tek dolaze u BiH dobro obaviješteni o političkim turbulencijama u zemlji i oni u izbornoj godini samo prikupljaju informacije o potencijalima, analiziraju i obilaze teren za buduće investicije.

- Takođe, u izbornoj godini primat se daje političkim temama, a ne ekonomskim, tako da ćemo mi biti zadovoljni ako zabilježimo priliv stranih ulaganja na nivou četvorogodišnjeg prosjeka - naveli su u FIPA.

Sa njihovim stavom slažu se i ekonomisti koji navode da će definitivno biti nastavljen dalji pad stranih ulaganja u BiH.

Domaće tržište ima trend smanjenja inostranih ulaganja u posljednjoj deceniji, ako izuzmemo 2017. godinu. Izbori će svakako ove godine uticati na dodatni pad stranih ulaganja, ali, generalno, mi imamo vrlo mala inostrana ulaganja jer politička situacija u zemlji odbija investitore. Oni svoj novac ne žele da ulažu tamo gdje je nesigurno, a to je trenutno tržište BiH - kazao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković i dodao da BiH može privući strane investitore samo ako napravi zaokret u politici te da rastereti preduzeća velikog broja nameta koje plaćaju.

Ulaganja po djelatnostima

Prema preliminarnim podacima FIPA, najveće strane investicije lani su zabilježene u djelatnostima proizvodnje baznih metala i to u iznosu od 48,8 miliona maraka.

- Zatim slijedi trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima gdje su strane investicije iznosile 31 milion maraka, dok se na trećem mjestu nalazi poslovanje sa nekretninama u koje je uloženo 9,4 miliona KM - naveli su u FIPA.

Zemlje iz kojih je stiglo najviše investicija u prvom kvartalu (u KM)

* 57,6 miliona - Švajcarska

* 19,8 miliona - Hrvatska

* 6,5 miliona - Velika Britanija

* 5,6 miliona - Ujedinjeni Arapski Emirati

* 5 miliona - Holandija

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik