Lenac s rekordnom dobiti u zadnjih 5 godina, ali bez dividende

Bez autora
Jul 15 2018

Redovna Glavna skupština dioničara Brodogradilišta Viktor Lenac za prošlogodišnje poslovanje zakazana je za 20. kolovoza, kad će prema predloženom dnevnom redu dioničari odlučivati i o prijedlogu odluke o upotrebi pozamašnog iznosa lanjske neto dobiti. Naime, utvrđeni pozitivni rezultat poslovanja u 2017. Lenca iznosi 37 mil. kuna, što se i navodi u sklopu prijedloga odluke za njegovu upotrebu u pozivu za skupštinu Lenca koji je objavljen danas preko Zagrebačke burze, pa time ovaj škver ostvaruje rekordnu razinu neto dobiti u razdoblju od npr. zadnjih 5 godina poslovanja. No, kako Uprava sad predlaže da se cjelokupni iznos neto dobiti ostvarene u prošloj godini rasporedi u zadržanu dobit, kao najizglednije proizlazi da će doći do raskida s dvogodišnjom praksom isplata dividende dioničarima.

Lenac s rekordnom dobiti u zadnjih 5 godina, ali bez dividendeRedovna Glavna skupština dioničara Brodogradilišta Viktor Lenac za prošlogodišnje poslovanje zakazana je za 20. kolovoza, kad će prema predloženom dnevnom redu dioničari odlučivati i o prijedlogu odluke o upotrebi pozamašnog iznosa lanjske neto dobiti.

Naime, utvrđeni pozitivni rezultat poslovanja u 2017.Lenca iznosi 37 mil. kuna, što se i navodi u sklopu prijedloga odluke za njegovu upotrebu u pozivu za skupštinu Lenca koji je objavljen danas preko Zagrebačke burze, pa time ovaj škver ostvaruje rekordnu razinu neto dobiti u razdoblju od npr. zadnjih 5 godina poslovanja.

No, kako Uprava sad predlaže da se cjelokupni iznos neto dobiti ostvarene u prošloj godini rasporedi u zadržanu dobit, kao najizglednije proizlazi da će doći do raskida s dvogodišnjom praksom isplata dividende dioničarima.

Naime, za 2016. po odluci skupštine dioničarima je isplaćen iznos od 1,45 mil. kuna, što daje 0,09 kn dividende po dionici, dok je iz dobiti ostvarene poslovanjem u 2015. koja je iznosila 25,92 mil. kn, za dividendu dioničarima raspoređeno čak 11,99 milijuna kuna, ili 0,75 kn po dionici.

U godinama koje su, pak, tome prethodile, odnosno za poslovanje Lenca u 2013. i u 2014., po odlukama skupština dioničara nije se isplaćivala dividenda, a razlog tome po svemu sudeći vezan je uz činjenicu da je tadašnje pozitivno poslovanje rezultiralo sa skromnim razinama dobiti poslije oporezivanja, što je u 2013. iznosilo oko 420 tisuća kuna te i u 2014. slično, tj. oko 479 tisuća kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik