Šarović: Hitno reagovati na mjere EU i zaštititi domaću proizvodnju

Bez autora
Jul 15 2018

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH, održao je hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u ministarstvu i institucijama u povodu najavljene odluke Evropske unije o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminija, kao odgovora evropskog bloka na poteze Sjedinjenih Američkih Država. Iz Ministarstva navode da su na konsultacijama razmotrene moguće implikacije ove mjere na tržište BiH i subjekte koje se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika, jer bi prema određenim procjenama, blizu 10.000 radnih mjesta u ovom sektoru moglo biti ugroženo zbog uvođenja kvota od strane EU. Šarović je zatražio da se reaguje što hitnije i u najkraćem periodu sačini detaljna analiza ovih mjera uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera od strane BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila.

Šarović: Hitno reagovati na mjere EU i zaštititi domaću proizvodnjuMirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH, održao je hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u ministarstvu i institucijama u povodu najavljene odluke Evropske unije o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminija, kao odgovora evropskog bloka na poteze Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Ministarstva navode da su na konsultacijama razmotrene moguće implikacije ove mjere na tržište BiH i subjekte koje se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika, jer bi prema određenim procjenama, blizu 10.000 radnih mjesta u ovom sektoru moglo biti ugroženo zbog uvođenja kvota od strane EU.

Ministar Šarović zatražio je da se reaguje što hitnije i u najkraćem periodu sačini detaljna analiza ovih mjera uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera od strane BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila.

“Imajući u vidu da su najavljene mjere problematične i sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH biće obaviještena Evropska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU”, istakao je ministar Šarović.

U cilju pronalaženja najboljih rješenja za privredu, narednih dana ministar Šarović će obaviti i konsultacije sa nadležnim institucijama zemalja regiona koje će se takođe naći na udaru najavljenih mjera Evropske unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik