Rast transporta i građevinske delatnosti u prvom kvartalu

Bez autora
Jul 15 2018

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2018. godine zabeležen rast obima transporta robe od 35,5 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.Najveći rast prevoza robe registrovan je u vodnom saobraćaju – 89,3 odsto, dok je u drumskom saobraćaju zabeleženo povećanje od 36,9 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom. Zabeleženi rast prevezene robe od 35,5 odsto odnosi se samo na transport koji su ostvarila domaća preduzeća i ne uključuje tranzitni saobraćaj.

Rast transporta i građevinske delatnosti u prvom kvartaluMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2018. godine zabeležen rast obima transporta robe od 35,5 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Najveći rast prevoza robe registrovan je u vodnom saobraćaju – 89,3 odsto, dok je u drumskom saobraćaju zabeleženo povećanje od 36,9 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom.

Zabeleženi rast prevezene robe od 35,5 odsto odnosi se samo na transport koji su ostvarila domaća preduzeća i ne uključuje tranzitni saobraćaj.

U prvom kvartalu je povećana i vrednost izvedenih radova u građevinarstvu na teritoriji Srbije, i to za 28,4 odsto u odnosu na isto tromesečje 2017. godine.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rast vrednosti izvedenih radova nastavljen je i u drugom tromesečju 2018. godine što je, između ostalog, potvrđeno i podatkom o utrošku od 48 odsto ukupno predviđenih projektnih sredstava za saobraćajnu infrastrukturu u tekućem budžetu za 2018. godinu.

Ostvareni rezultati u oblasti građevinarstva i saobraćaja značajno su doprineli rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prva tri meseca ove godine, koji je iznosio 4,6 odsto, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik