Matijević i definitivno ostao bez Slavije luks

Bez autora
Jul 15 2018

Privredni sud u Beogradu poništio je arbitražnu odluku kojom je hotel Slavija trebalo austrijskoj firmi Fil Šar da isplati više od dva miliona evra i milion dolara na ime nadoknade navodne štete i izgubljene dobiti. Poslovodstvo Slavije sada očekuje da tužilaštvo reaguje po krivičnoj prijavi koja je podneta protiv članova arbitražnog veća, a najavljuju i da će prijavom biti dodatno obuhvaćen javni izvršitelj Marko Vukićević, koji je ne čakajući da sud odluči o arbitraži, objavio prodaju hotela. Podsetimo, austrijski Fil Šar preuzeo je 2000. godine od zairske firme Kin Stib ugovor o organizovanju igara na sreću sa hotelom Slavija, ali je nekoliko godina kasnije izgubio dozvolu za taj posao jer nije mogao da ispuni uslove koje je propisao novi zakon u toj oblasti.

Matijević i definitivno ostao bez Slavije luksPrivredni sud u Beogradu poništio je arbitražnu odluku kojom je hotel Slavija trebalo austrijskoj firmi Fil Šar da isplati više od dva miliona evra i milion dolara na ime nadoknade navodne štete i izgubljene dobiti.

Poslovodstvo Slavije sada očekuje da tužilaštvo reaguje po krivičnoj prijavi koja je podneta protiv članova arbitražnog veća, a najavljuju i da će prijavom biti dodatno obuhvaćen javni izvršitelj Marko Vukićević, koji je ne čakajući da sud odluči o arbitraži, objavio prodaju hotela.

Podsetimo, austrijski Fil Šar preuzeo je 2000. godine od zairske firme Kin Stib ugovor o organizovanju igara na sreću sa hotelom Slavija, ali je nekoliko godina kasnije izgubio dozvolu za taj posao jer nije mogao da ispuni uslove koje je propisao novi zakon u toj oblasti.

U međuvremenu, vlasnik, kontroverzni crnogorski biznismen Branislav Šaranović, ubijen je 2009. sa više od 20 hitaca u beogradskom naselju Dedinje, a pitanje odštete pokrenula je njegova supruga Katarina koja je u ostavinskom postupku nasledila Fil Šar.

Ta firma, registrovana u Beču, nema zaposlene, imovinu niti promet na računu. U Slaviji tvrde da nemaju nikakav dug prema bivšem partneru, što potvrđuje i jedan od aneksa ugovora sačinjen neposredno pred gubitak dozvole, u kome se navodi da su sve obaveze iz prethodnog perioda izmirene. Ipak, postupak je pokrenut uz manjkavosti koje je sud sada utvrdio i što je bilo dovoljno da se odluka arbitraže poništi.

Direktor Slavije, Veselin Jovićević, i ranije je objašnjavao da članovi arbitraže, pravnici po obrazovanju, nisu hteli da prihvate veštaka ekonomske struke, niti dokaze koje su oni predlagali. Umesto toga, koristili su veštačenje iz spora koji je Fil Šar vodio protiv druge stranke. Odluku o postojanju milionskog duga doneli su na osnovu tvrdnje udovice Šaranovića da je bilo ulaganja.

– Od početka ovog postupka tvrdio sam da Slavija hoteli ne duguju nikome ništa. Sve je bilo smejurija, i Privredni sud je to utvrdio i naveo je u ovoj presudi „da je arbitražni postupak vođen bez saglasnosti ugovornih strana o merama za sprovođenje arbitraže“ – kaže Jovićević i podseća da se sud nije upuštao u ocenu da li dug postoji ili ne, pošto su razlozi koje je naveo formalni razlog za obaranje odluke. Veruje i da će prvostepena presuda opstati i ukoliko se suprotna strana obrati privrednom apelacionom sudu.

On navodi da je ovom odlukom određeno da troškove postupka od 1,3 miliona dinara plati Fil Šar. Međutim, strahuje da ta firma nema sredstava iz kojih bi to izmirila pri čemu to nije jedina šteta iz ove procedure. Podseća da je sudski izvršitelj po odluci arbitraže pre godinu dana blokirao račun Slavije i da je sa njega na ime nepostojećeg duga već skinuto do dva miliona dinara.

Takođe, iako je obavešten da je Slavija pokrenula spor za obaranje arbitražne odluke, ne čekajući ishod oglasio prodaju jednog od tri hotela, Slavije luks. Licitacija je i održana, kupac je bio Petar Matijević koji je položio iznos od oko šest miliona evra, ali mu je to vraćeno kada je Privredni sud u drugom postupku utvrdio da izvršitelj ne sme da proda imovinu ako je ona u sporu. Nakon poslednje presude, ukoliko ona postane pravosnažna, umesto izvršitelja, hotel bi trebalo da privatizuje država čije je on vlasništvo.

Šta kaže sud

U presudi u koju je Danas imao uvid, sud navodi da arbitražno veće nije bilo sastavljeno prema pravilima postupka. Naime, ugovorom između Fil Šara i Slavije, bilo je predviđeno da svaka od strana imenuje po jednog člana, dok bi trećeg, predsedavajućeg, imenovali izabrani arbitri. Tako je ispred srpske firme bio imenovan profesor Aleksandar Jakšić a Fil Šar je predložio Balšu Kašćelana.

Pre nego što je veće i sastavljeno izborom trećeg, predsedavajućeg, Jakšić i Kašćelan su utvrdili pravila postupka, ali od stranaka u sporu nisu tražili saglasnost iako je to zakonom propisana obaveza, pa je sud to označio kao razlog za poništaj.

Ukazano je i da su pre formalnog osnivanja Arbitražnog veća, oni odredili da se u postupku primeni pravilnik Privredne komore Srbije koji je godinu dana pre toga stavljen van snage, a takođe su i sami odredili svoj honorar i troškove postupka od 117.000 evra. Tek nakon toga saglasili su se da treći član Arbitražnog veća bude profesor Vladimir Kozar.

Igre sa procenom

Izvršitelj Marko Vukićević tri puta je utvrđivao vrednost hotela Slavija Luks pripremajući ga za prodaju. Najpre je za 7.000 kvadrata zdanja u centru Beograda izašao sa cifrom od četiri miliona evra, da bi posle reagovanja poslovodstva „popeo“ na iznos od 5,9 miliona.

Dan posle pisanja Danasa o tome, prihvatio je procenu veštaka koju je dostavio menadžment Hotela i prihvatio iznos od 9,4 miliona evra. Licitacija je održana po početnoj ceni od 6,53 miliona, koliko iznosi 70 odsto vrednosti ili 940 evra po kvadratu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik