Jamnica ima profit od 20%, u plusu su sve poslovne grupe

Bez autora
Jul 16 2018

Agrokor, odnosno šesnaest najvećih kompanija unutar koncerna, ostvario je 449,6 milijuna kuna operativne marže, što je 10,5 posto veći iznos od planiranog, pokazuje mjesečno izvješće o poslovanju Agrokora. Ukupni prihodi iznose oko devet milijardi kuna. U plusu su sve poslovne grupe, iako treba napomenuti da je poslovna grupa veleprodaja i maloprodaja postigla minimalni rezultat. Koncern bi trebao ostvarivati oko tri milijarde kuna profita godišnje kako bi mogao ostvariti planove konzultanata prezentirane vjerovnicima. Konzum je imao izvrstan svibanj u kojem su i promet i profit rasli iznad plana pa je na kraju u pet mjeseci godine ostvarena prodaja od 3,3 milijarde kuna, a zarađeno je 42,6 milijuna kuna, ako se u obzir uzme podatak o EBITDA, odnosno dobiti iz poslovanja bez poreza i kamata.

Jamnica ima profit od 20%, u plusu su sve poslovne grupeAgrokor, odnosno šesnaest najvećih kompanija unutar koncerna, ostvario je 449,6 milijuna kuna operativne marže, što je 10,5 posto veći iznos od planiranog, pokazuje mjesečno izvješće o poslovanju Agrokora. Ukupni prihodi iznose oko devet milijardi kuna.

U plusu su sve poslovne grupe, iako treba napomenuti da je poslovna grupa veleprodaja i maloprodaja postigla minimalni rezultat. Koncern bi trebao ostvarivati oko tri milijarde kuna profita godišnje kako bi mogao ostvariti planove konzultanata prezentirane vjerovnicima.

Odličan svibanj

Konzum je imao izvrstan svibanj u kojem su i promet i profit rasli iznad plana pa je na kraju u pet mjeseci godine ostvarena prodaja od 3,3 milijarde kuna, a zarađeno je 42,6 milijuna kuna, ako se u obzir uzme podatak o EBITDA, odnosno dobiti iz poslovanja bez poreza i kamata.

Konzum BiH imao je oko pola milijarde kuna prihoda. Predstoji nam turistička sezona u kojoj se pojačava prodaja, a očekuje se ponovno rušenje rekorda u maloprodaji. Ipak ako se usporede podaci iz 2015., pokazuje se da je te godine Konzum imao prihode od 14,9 milijarde kuna, a prikazana neto dobit nakon plaćanja poreza i kamatnih troškova iznosila je 295 milijuna kuna.

U međuvremenu je Konzum pretrpio rast konkurencije i veliku krizu izazvanu restrukturiranjem koncerna te promjenu poslovne politike koja vodi u povećanje profitabilnosti, ali tada je maloprodaja bila na nižim razinama. Najbolje posluje poslovna grupa Prehrana u kojoj su Jamnica i Ledo.

Na manje od tri milijarde kuna prihoda te kompanije ostvaruju 394 milijuna kuna EBITDA. Jamnica ima 19,2 posto operativne marže, a tek se očekuje vrhunac sezone, dok Ledova profitabilnost raste prema 15 posto. U poslovnoj grupi prehrana ističe se rezultat Belja koje je donijelo više od polovice ukupne dobiti te grupe, točnije EBITDA tvrtke iz Darde iznosila je oko 65 milijuna kuna.

Skupi konzultanti

Agrokoru je dostupna likvidnost od oko 500 milijuna kuna do milijardu kuna, pokazuje izvješće. Do sada je izvanredna uprava ukupno potrošila više od 100 milijuna eura, točnije 790 milijuna kuna. Lavovski dio troškova uprave je otišao na plaćanje konzultanata na čije je račune do sada isplaćeno 454 milijuna kuna.

Troškovi tima za restrukturiranje i pravnih savjetnika su se izjednačili pa je svakom otišlo po 190 milijuna kuna. Iako su u izvanrednoj upravi koju predvodi Fabris Peruško najavili da će objavljivati troškove savjetnika po kompanijama kako bi se prikazalo koje tvrtke su sve angažirane za koje iznose, to ni u ovom izvještaju iz Agrokora nije vidljivo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik