BiH u godini dana dobila sedam projekata vrijednosti preko milijardu KM

Bez autora
Jul 16 2018

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predstavio je danas u Sarajevu rezultate postignute na samitima u Sofiji, Londonu i Briselu, ocijenivši da su bili vrlo uspješni i korisni za BiH i sa stanovišta ekonomskog razvoja, ali i novih investicija, te daljih aktivnosti na putu BiH ka EU. Delegacija koja je BiH predstavljala na Samitu 16+1 u Sofiji vrlo je zadovoljna ostvarenim rezultatima i dogovorenim sporazumima i daljim projektima. To smo potvrdili i na sastanku s premijerom Kine na kojem smo konstatovali vrlo dobre, kvalitetne i pozitivne bilateralne odnose koji su u procesu stalnog pozitivnog razvoja, posebno u oblasti ekonomije i jačanja vanjskotrgovinskih odnosa i u oblastima obrazovanja i kulture, rekao je Zvizdić.

BiH u godini dana dobila sedam projekata vrijednosti preko milijardu KMPredsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predstavio je danas u Sarajevu rezultate postignute na samitima u Sofiji, Londonu i Briselu, ocijenivši da su bili vrlo uspješni i korisni za BiH i sa stanovišta ekonomskog razvoja, ali i novih investicija, te daljih aktivnosti na putu BiH ka EU.

Delegacija koja je BiH predstavljala na Samitu 16+1 u Sofiji vrlo je zadovoljna ostvarenim rezultatima i dogovorenim sporazumima i daljim projektima.

– To smo potvrdili i na sastanku s premijerom Kine na kojem smo konstatovali vrlo dobre, kvalitetne i pozitivne bilateralne odnose koji su u procesu stalnog pozitivnog razvoja, posebno u oblasti ekonomije i jačanja vanjskotrgovinskih odnosa i u oblastima obrazovanja i kulture – rekao je novinarima Zvizdić.

Podsjeća da je BiH s Kinom potpisala Ugovor o saradnji u oblasti zdravlja životinja i karantinu, čime će biti stvoreni uvjeti za izvoz proizvoda animalnoga porijekla, pogotovo mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na veliko i zahtjevno kinesko tržište, što će biti izvanredna prilika za bh. poljoprivredne proizvođače da mogu plasirati svoje proizvode.

Također, Kina će biti zemlja partner Mostarskog sajma 2019., što je izuzetno važno jer će biti proširena paleta proizvoda iz oblasti poljoprivrede koje BiH može izvoziti u Kinu.

Dogovoreno je da će naredni sastanak ministara transporta zemalja 16+1 biti održan u Sarajevu, što će biti jako dobra prilika da prezentiramo naše potencijale iz oblasti transporta i omogućimo privlačenje novih investicija i dogovorimo nove partnerske odnose sa zemljama srednje, centralne i jugoistočne Evrope, pogotovo u oblastima dalje izgradnje autoputa, željezničkog saobraćaja, jačanja, unapređenja i proširenja međunarodnih aerodroma.

U našoj zemlji će najvjerovatnije, dodao je Zvizdić, u periodu od 5. do 8. novembra biti održana konferencija o inovacijama za BiH i 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

– To se uklapa u generalni plan razvoja digitalizacije zapadnog Balkana, kao jednog od tri ključna preduvjeta razvoja infrastrukture, koji su neophodni za dalji ubrazni ekonomski razvoj BiH – transportna, energetska i digitalna infrastruktura.

Zvizdić je podsjetio da je Sporazum o saradnji BiH i Kine u oblasti turizma već stupio na snagu, kao i bezvizni režim koji je u punoj funkciji.

– Već ove godine možemo očekivati oko 50.000, možda čak i više turista iz Kine. Iduće godine očekujemo da se taj broj čak i udvostruči – kazao je Zvizdić.

Prema izjavama kineskog premijera, sam projekat „Putevima Valtera“ predstavlja jedan od ključnih i najprivlačnijih turističkih atrakcija za koje su zainteresovane desetine hiljada Kineza koji dolaze u BiH i Srbiju.

– U tom smislu smo pokrenuli izradu sporazuma o saradnji u oblasti civilne avijacije, što će omogućiti uspostavljanje direktne aviolinije od Pekinga do centralne Evrope, najvjerovatnije do Praga, odakle će avioni dalje ići u Beograd i Sarajevo – naglašava Zvizdić.

Nastavljeni su razgovori o kineskim ulaganjima u oblasti energetskog sektora, sa fokusom na izgradnju Termobloka 7 u Tuzli. Preostalo je da taj projekat još potvrdi Parlament FBiH.

Zvizdić je najavio i održavanje Festivala zimskih sportova 16+1, vjerovatno neposredno prije ili poslije EYOF-a, koji će biti održan u februaru 2019. godine.

– Dogovorili smo i osnivanje jednog regionalnog centra za mlade i izvrsnost 16+1 u Sarajevu. To će biti dobra prilika za dalji razvoj, stjecanje znanja i prijenos iskustava iz oblasti informatičkih vještina koje se sve više traže i na domaćem tržištu – naglasio je Zvizdić.

U Sofiji se sastao i sa premijerkom Rumunije, na kojem je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa.

– Rumunija će od 1. januara 2019. preuzeti predsjedavanje EU, te je za nas izuzetno važno da bazni prioriteti koji su bili definirani prilikom bugarskog predsjedavanja, pri čemu je interes EU vraćen na područje zapadnog Balkana, ostanu i u toku rumunskoga predsjedavanja, jer to je ustvari period u kojem mi očekujemo i dobijanje kandidatskog statusa – dodaje Zvizdić.

Kada je u pitanju Samit u Londonu, fokus Berlinskog procesa i dalje je ostao vezan za ekonomsku i ukupnu stabilnost na području zapadnog Balkana.

– U Londonu su dominirale tri tematske cjeline – ekonomija, vanjska politika i sigurnost – pojasnio je Zvizdić.

U oblasti ekonomije, naveo je, BiH je ponovo imala najkvalitetnije i najbolje pripremljene projekte.

– Od ukupno devet projekata koji su dodijeljeni za područje zapadnog Balkana, BiH je dobila tri investiciona projekta u vrijednosti od 275 miliona eura. Dakle, riječ je o tri dionice na autputu 5c – Tarčin-Konjic, Buna-Počitelj, te jedan projekat tehničke pomoći na južnom dijelu autoputa

Grant sredstva koja je BiH u okviru ovih projekata dobila su 38 miliona eura.

Podsjetio je da je na prošlogodišnjem Samitu u Trstu, BiH dobila investicione projekti u vrijednosti preko 265, a grant sredstva u vrijednosti 46,8 milion eura.

– BiH je tako u roku od samo 12 mjeseci dobila sedam projekata u vrijednosti većoj od milijardu, sa grant sredstvima većim od 180 miliona KM – pojašnjava Zvizdić.

Sada se očekuje da oni koji su zaduženi za realizaciju i implementaciju ovih sredstava ubrzaju svoje aktivnosti i da na svim dionicama vrlo brzo vidimo značajno intenziviranje konkretnih radova.

– U Londonu smo potpisali četiri vrlo bitna dokumenta – Deklaraciju o ratnim zločinima, Deklaraciju o nestalim osobama, Deklaraciju o regionalnim odnosima i dobrosusjedskoj saradnji, te izjavu o borbi protiv korupcije – naglasio je Zvizdić.

Naglasio je značaj povezivanja zapadnog Balkana u smislu transportnih komunikacija, energetske i digitalne infrastrukture.

– Ono što je nama važno je da se snažnije u tom smislu povežemo unutar zapadnog Balkana. Neki ponovo govore da je to početak stvaranja neke nove Jugoslavije, što naravno nema veze sa realnošću. Mi govorimo o povezivanju na način da možemo najmanje za 50% povećati ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene između svih šest zemalja zapadnog Balkana – pojašnjava Zvizdić.

Kao primjer je naveo da avion na relaciji Sarajevo-Skoplje leti 23 minute, dok onaj koji mora sa kamionom voziti robu mora voziti 11 ili 12 sati, jer su nam trenutno takvi putevi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik