Efekti naplate plastičnih kesa – da li se cegeri vraćaju u modu?

Bez autora
Jul 16 2018

Prošle godine Ministarstvo zaštite životne sredine sa dva trgovinska lanca napravilo je dogovor da se plastične kese u njihovim trgovinama naplaćuju. Efekta, kažu, već ima, ali i posla. Od danas se u tu akciju uključuju još dva trgovinska lanca. Za sedam dinara u nekim prodavnicama možete da kupite jedan od najjeftinijih proizvoda – kesicu praška za pecivo ili dve žvake. Ako zatražite i kesu, račun je devet dinara. To je jedini način da prestanemo da kupujemo najlon kese. Moramo da imamo razvijenu ekološku svest da su loše za našu planetu, kaže starija građanka. Istog stava su i mlađi.

Efekti naplate plastičnih kesa – da li se cegeri vraćaju u modu?Prošle godine Ministarstvo zaštite životne sredine sa dva trgovinska lanca napravilo je dogovor da se plastične kese u njihovim trgovinama naplaćuju. Efekta, kažu, već ima, ali i posla. Od danas se u tu akciju uključuju još dva trgovinska lanca.

Za sedam dinara u nekim prodavnicama možete da kupite jedan od najjeftinijih proizvoda – kesicu praška za pecivo ili dve žvake. Ako zatražite i kesu, račun je devet dinara.

"To je jedini način da prestanemo da kupujemo najlon kese. Moramo da imamo razvijenu ekološku svest da su loše za našu planetu", kaže starija građanka. Istog stava su i mlađi.

"Bez razloga toliko zagađujemo", rekao je anketirani mladić.

Naplata je jedan od najboljih načina da se njihova upotreba smanji. To pokazuje i statistika. U nekim zemljama njihova kupovina smanjena je za čak 90 odsto. Ali tek kada su kese dobile cenu.

"Već prvih dana od naplate kesa koje koštaju samo dva dinara, efekat je bio da je smanjena potrošnja kesa i njihovo korišćenje za 50 posto. U ovom trenutku podatak je još bolji, čak 60 posto manje kesa koristimo samo zahvaljujući tome što ih sada naplaćujemo", rekao je ministar Goran Trivan.

Dok se u Srbiji sve kupljeno stavi u kesu, njihova upotreba potpuno je zabranjena u 35 država. I u zemljama Evropske unije sve se manje koriste.

"Često imamo utisak da ovakve inicijative jesu neki uslovi EU, ali ako pogledamo suštinu, mogu vam pobrojati države poput Ugande, Ruande, Tanzanije, Kenije, Somalije koje su ovaj problem pravno regulisale. To je stvar koju možemo rešiti bez velikih finansijskih izdataka za razliku od ostalih problema – otpadnih voda, divljih deponija, za koje je potrebno više stotina miliona evra", objašnjava Marko Vujić sa Fakulteta političkih nauka.

Na kraju godine će se sumirati rezultati i postignuti efekti. Ako ne budu zadovoljavajući, resorno ministarstvo ne isključuje mogućnost da upotrebu plastičnih kesa trajno zabrani.

"Vrlo smo pažljivo osluškivali i osluškujemo reakcije građana, jer je važno da u svakoj ekološkoj akciji učestvujemo svi i da svi razumemo zbog čega to radimo", navodi ministar.

Pre više od tri decenije plastične kese bile su retkost. Svako domaćinstvo imalo je pletenu korpu ili ceger. Uz masovno korišćenje plastičnih kesa, nestali su oni koji pletu korpe, šiju cegere. Možda će se oni ponovo naći na rafovima, a stari zanati ponovo zaživeti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik