Belje u 2017. poslovalo s gubitkom od 1,38 milijardi kuna

Bez autora
Jul 18 2018

Belje je prošlu godinu iskazalo gubitak od 1,38 milijardi kuna, pokazuju podaci iz revidiranog financijskog izvješća te tvrtki objavljenog na Zagrebačkoj burzi, u kojem se navodi kako se kao značajan rizik u poslovanju javljaju obveze po jamstvima koje je Belje dalo Agrokoru i njegovim povezanim društvima. Gubitak Belja u prošloj je godini iznosio 1,38 milijardi kuna, što je značajan rast u odnosu na 2016. godinu kada je gubitak iznosio 41,4 milijuna kuna. Ukupni su prihodi Belja u prošloj godini iznosili 1,45 milijardi kuna i bili su 11 posto manji nego u godini ranije. Na taj su pad ponajprije utjecali prihodi od prodaje koji su iznosili 1,28 milijardi kuna i smanjeni su 12 posto.

Belje u 2017. poslovalo s gubitkom od 1,38 milijardi kunaBelje je prošlu godinu iskazalo gubitak od 1,38 milijardi kuna, pokazuju podaci iz revidiranog financijskog izvješća te tvrtki objavljenog na Zagrebačkoj burzi, u kojem se navodi kako se kao značajan rizik u poslovanju javljaju obveze po jamstvima koje je Belje dalo Agrokoru i njegovim povezanim društvima.

Gubitak Belja u prošloj je godini iznosio 1,38 milijardi kuna, što je značajan rast u odnosu na 2016. godinu kada je gubitak iznosio 41,4 milijuna kuna.

Ukupni su prihodi Belja u prošloj godini iznosili 1,45 milijardi kuna i bili su 11 posto manji nego u godini ranije. Na taj su pad ponajprije utjecali prihodi od prodaje koji su iznosili 1,28 milijardi kuna i smanjeni su 12 posto. Ukupni su rashodi porasli 70 posto, na 2,8 milijardi kuna.

U izvješću Belja navodi se i kako je prema izglasanoj nagodbi ta tvrtka uknjižila jamstva u iznosu od 1,6 milijardi kuna prema raspodjeli utvrđenoj po EPM modelu (Entity Priority Model). EPM pojednostavljeno predstavlja vodopad analizu za utvrđivanje povrata vjerovnika.

Od ukupno uknjiženog iznosa jamstva, 1,3 milijarde kuna odnosi se na obveze za jamstva nastala prije izvanredne uprave, dok se 299 milijuna kuna odnosi na jamstva po roll up (SPFA) kreditu ugovorenom od strane Izvanredne uprave.

Po EPM modelu, na jamstva po roll up (SPFA) kreditu tvrtki je raspoređen iznos od 457 milijuna kuna, ali se ukupan iznos jamstava umanjuje za obveze po iskorištenom dijelu kredita, koji još nije otplaćen. Stanje obveza po SPFA kreditu na dan 20. lipnja ove godine iznosilo je 158 milijuna kuna.

Belje je, kako se navodi u izvješću, priznalo u poslovnim knjigama iznos jamstava utvrđenih po EPM modelu, dok je preostali dio jamstava iskazan kao potencijalna obveza tvrtke.

U izvješću poslovodstva Belja navodi se i kako ih očekuje planirano restrukturiranje Agrokor grupe, a ključni dio provedbe restrukturiranja biti će prijenos poslovanja sa strukture sadašnje na strukturu nove grupe.

Sukladno nagodbi izglasanoj od strane vjerovnika i potvrđenoj od strane Trgovačkog suda u Zagrebu nad Beljem ukazuje da će doći do prijenosa poslovne cjeline te da Belje neće nastaviti poslovati na vremenski neograničenoj osnovi već kroz novoosnovano društvo, stoji u izvješću poslovodstva Belja za 2017. godinu.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, grupa Belje je u prošloj godini ostvarila ukupne prihode od 1,46 milijardi kuna te ukupne rashode od 2,85 milijardi kuna.

Ostvareni gubitak u 2017. iznosi 1,39 milijardi kuna, navodi se u izvješću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik