Pšenica u Egipat, kukuruz u Kinu i Indoneziju

Bez autora
Jul 18 2018

Pšenice će biti dovoljno za domaće tržište i za izvoz bar dva miliona tona ovogodišnjeg roda, dok će proizvodnja kukuruza takođe ove godine verovatno dostići rekord, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i istakao da je zato potrebno otvoriti nova tržišta za izvoz. On kaže da se sa Egiptom završava sertifikat za izvoz pšenice, a sa Kinom i Indonezijom za kukuruz. Moramo sad da otvorimo nova tržišta. Nije samo proizvesti. Kada proizvedete ogromne količine to vam bude lepo jedno pet minuta, kad ne znate kome da prodate onda ste u problemu za šest minuta, rekao je Nedimović odgovarajući na pitanja o rodu o rodu ozimih useva. Naveo je da je ove godine nikad više zasejanih površina pšenice, da je pod tom kulturom 650.000 hektara i da su prinosi rekordni, bez obzira na probleme sa kvalitetom zrna koje je u setvi prouzrokovala kiša.

Pšenica u Egipat, kukuruz u Kinu i IndonezijuPšenica u Egipat, kukuruz u Kinu i Indoneziju Pšenice će biti dovoljno za domaće tržište i za izvoz bar dva miliona tona ovogodišnjeg roda, dok će proizvodnja kukuruza takođe ove godine verovatno dostići rekord, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i istakao da je zato potrebno otvoriti nova tržišta za izvoz.

Ministar kaže da se sa Egiptom završava sertifikat za izvoz pšenice, a sa Kinom i Indonezijom za kukuruz.

"Moramo sad da otvorimo nova tržišta. Nije samo proizvesti. Kada proizvedete ogromne količine to vam bude lepo jedno pet minuta, kad ne znate kome da prodate onda ste u problemu za šest minuta", rekao je Nedimović odgovarajući na pitanja novinara o rodu o rodu ozimih useva.

Naveo je da je ove godine nikad više zasejanih površina pšenice, da je pod tom kulturom 650.000 hektara i da su prinosi rekordni, bez obzira na probleme sa kvalitetom zrna koje je u setvi prouzrokovala kiša.

"Imaćemo ne dovoljno za sebe, nego da izvezemo bar dva miliona tona, za razliku od prošle godine kada nismo imali priliku za to. Zato moramo sad nova tržišta da otvorimo da bismo to plasirali", naglasio je ministar.

Naglasio je da ćemo ove godine verovatno imati rekordnu porizvodnju kukuruza koja će, kaže, čak premašiti 2016. godinu, osim ukoliko ne dođe do razvoja nekih bolesti zbog visokih temperatura.

"Kada pročitam žutu štampu i dnevne listove ja bih rekao da smo imali katastrofu, ali je stvar potpuno drugačija, naročito što se tiče pšenice", rekao je Nedimović odgovarajući na pitanja novinara.

Jabuka iz Srbije uskoro na tržištu Indije

Jabuka iz Srbije uskoro bi mogla da se nađe na tržištu Indije, koje je posle Rusije, drugo u svetu po ceni koju plaća za to voće, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i naveo da su pregovori o izvozu voća u Indiju završeni.

"Najviše insistiramo na jabuci, jer je to drugo tržište na svetu po ceni koje plaća našu jabuku. Na primer, Rusi plaćaju od 55 do 60 evrocenti kilogram jabuke, Indijci od 45 do 50, a u EU od 20 do 25 evrocenti", rekao je Nedimović.Naveo je da Srbija tako otvara novo tržište za jabuku.

"Spremamo se za trenutak kada možda na ruskom trižištu bude manja potražnja zbog njihove sopstvene proizvodnje. Stvari će ove godine u poljoprivredi, što se tiče BDP, biti ekstremno dobre", uveren je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik