Naplata kesa sa logom trgovinskog lanca - reklama koju plaćaju potrošači

Bez autora
Jul 25 2018

Dva trgovinska lanca, Idea i Merkator, pridružila su se pre nekoliko dana akciji naplate plastičnih kesa, pokrenutoj prošle godine. Ministar ekologije zadovoljan je rezultatima i tvrdi da je upotreba kesa već prepolovljena. Iz udruženja za zaštitu potrošača takođe podržavaju akciju, ali upozoravaju na netransparentnost u trošenju ekološkog dinara, ali i na činjenicu da građani kupovinom kesa koje imaju logo trgovinskog lanca plaćaju i reklamiranje tih trgovaca. Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Goran Papović kaže da se potrošači ne žale na naplatu plastičnih kesa, ali da je za njih, kao i za udruženje, problematično kako se troši novac od ekološkog dinara.

Naplata kesa sa logom trgovinskog lanca - reklama koju plaćaju potrošačiDva trgovinska lanca, Idea i Merkator, pridružila su se pre nekoliko dana akciji naplate plastičnih kesa, pokrenutoj prošle godine. Ministar ekologije zadovoljan je rezultatima i tvrdi da je upotreba kesa već prepolovljena.

Iz udruženja za zaštitu potrošača takođe podržavaju akciju, ali upozoravaju na netransparentnost u trošenju ekološkog dinara, ali i na činjenicu da građani kupovinom kesa koje imaju logo trgovinskog lanca plaćaju i reklamiranje tih trgovaca.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Goran Papović kaže da se potrošači ne žale na naplatu plastičnih kesa, ali da je za njih, kao i za udruženje, problematično kako se troši novac od ekološkog dinara.

Dodaje da su udruženja godinama upozoravala i na problem naplate kesa na kojima je naslikan logo trgovinskog lanca, jer je tu reč o besplatnoj reklami za trgovce koju plaćaju potrošači.

U Srbiji se, prema nekim računicama, upotrebi dve milijarde plastičnih kesa godišnje. Upotreba plastičnih kesa potpuno je zabranjena u 35 država. Evropska unija donela je direktivu koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019. godine, odnosno na 40 do 2025.

Iz Vlade Srbije najavljuju da će se na kraju godine sumirati rezultati i postignuti efekti uvođenja naplate, a prema rečima ministra Trivana ukoliko rezultati ne budu zadovoljavajući, resorno ministarstvo ne isključuje ni mogućnost da upotreba plastičnih kesa bude trajno zabranjena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik