Tek svaka četvrta nekretnina u Srbiji u vlasništvu žena

Bez autora
Jul 29 2018

Tek svaka četvrta nekretnina u Srbiji u stopostotnom je vlasništvu žena, a još 11 odsto je u mešovitom posedu, podaci su Republičkog geodetskog zavoda, preneo je danas NALED. Kako se navodi, to je, pored činjenice da su slabije plaćene za iste poslove ili da imaju manje prilika za napredovanje u odnosu na muškarce, još jedan ilustrativan primer neravnopravnog položaja koji žene imaju u Srbiji. NALED je podsetio da je Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova stupio na snagu 1. jula i da je usvojen i amandman da supružnici koji u toku braka steknu stan, kuću ili neki drugi objekat budu automatski upisani u katastar kao nosioci prava zajedničke svojine.

Tek svaka četvrta nekretnina u Srbiji u vlasništvu ženaTek svaka četvrta nekretnina u Srbiji u stopostotnom je vlasništvu žena, a još 11 odsto je u mešovitom posedu, podaci su Republičkog geodetskog zavoda, preneo je danas NALED.

Kako se navodi, to je, pored činjenice da su slabije plaćene za iste poslove ili da imaju manje prilika za napredovanje u odnosu na muškarce, još jedan ilustrativan primer neravnopravnog položaja koji žene imaju u Srbiji.

NALED je podsetio da je Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova stupio na snagu 1. jula i da je usvojen i amandman da supružnici koji u toku braka steknu stan, kuću ili neki drugi objekat budu automatski upisani u katastar kao nosioci prava zajedničke svojine.

S druge strane, ukoliko se radi o posebnoj imovini stečenoj u toku braka, ostavljena je mogućnost da se supružnici dobrovoljno saglase da samo jedan partner bude upisan u katastar kao vlasnik i o tome će javni beležnik obavestiti Republički geodetski zavod.

Amandman o automatskom upisu zajedničke imovine supružnika jedan je od ukupno 19 na Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova koje su Narodnoj skupštini uputili poslanici Ekonomskog kokusa na inicijativu i uz podršku NALED-a.

Svih 19 amandmana prihvatio je parlament i tako je unapređen tekst zakona, koji omogućava da se upis imovine u katastar završi odlaskom na jedno mesto, kod javnog beležnika, umesto na šest šaltera, obezbedi veća ažurnost katastra i poveća pravna sigurnost, naveo je NALED.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik