Rast BDP-a 4,4 odsto - Na jesen veće plate i penzije

Bez autora
Jul 31 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ekonomski rast u Srbiji u drugom kvartalu ove godine bio 4,4 odsto, što je, kako je ocenila, fantastična vest za sve građane, budući da je taj rast bio planiran na nivou od 3,6 odsto.Brnabić je, na predstavljanju platforme za razvoj IoT usluga zasnovanoj na LoRa WAN tehnologiji u kompaniji "Telekom Srbija", istakla da to, sa rastom od 4,6–4,7 odsto u prvom kvartalu, čini rast od 4,5 odsto u prvoj polovini godine. Ona je najavila da će Vlada Srbije u oktobru ili novembru predložiti Narodnoj skupštini ukidanje zakona kojim su smanjene penzije, i dodala da dobri ekonomski rezultati za prvih šest meseci ove godine daju prostor za nešto ranije povećanje penzija, ali i plata u javnom sektoru.

Rast BDP-a 4,4 odsto - Na jesen veće plate i penzijePredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ekonomski rast u Srbiji u drugom kvartalu ove godine bio 4,4 odsto, što je, kako je ocenila, fantastična vest za sve građane, budući da je taj rast bio planiran na nivou od 3,6 odsto.

Brnabić je, na predstavljanju platforme za razvoj IoT (Internet of Things) usluga zasnovanoj na LoRa WAN tehnologiji u kompaniji "Telekom Srbija", istakla da to, sa rastom od 4,6–4,7 odsto u prvom kvartalu, čini rast od 4,5 odsto u prvoj polovini godine.

Ona je najavila da će Vlada Srbije u oktobru ili novembru predložiti Narodnoj skupštini ukidanje zakona kojim su smanjene penzije, i dodala da dobri ekonomski rezultati za prvih šest meseci ove godine daju prostor za nešto ranije povećanje penzija, ali i plata u javnom sektoru.

Prethodnih dana sam razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim i očekujem da ću u narednih nekoliko dana izaći sa “vremenskim odrednicama” u vezi sa povećanjem primanja, istakla je predsednica Vlade.

U poslednja dva meseca, kako je dodala, intenzivno se radi na konačnom uređenju sistema plata, koje je odlagano, kako bismo od januara naredne godine imali platne razrede u javnom sektoru.

Premijerka je navela da smatra da će Srbija imati benefit od reforme EU koju najavljuju evropski lideri, među kojima je predsednik Francuske Emanuel Makron, ali i istakla da Srbija treba da se fokusira na reforme koje treba da sprovede prvenstveno zbog sebe same.

To je svakako dugotrajan i težak proces. Srbija će imati benefite od jače Evropske unije, to je i nama u interesu i naša zemlja bi i danas imala bolju poziciju da je Unija malo jača, objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da se, s druge strane, ne bi obazirala na pitanje da li će ta reforma otežati put Srbije u EU, jer naša zemlja zna šta treba da čini.

Predstoje nam ozbiljne reforme na putu ka EU, a naš posao je da ih na iskren i istinit način sprovedemo, a ne da samo usvajamo zakone da bismo informisali EU da smo to učinili, već da ih stvarno primenimo, kako bi građani i privreda osetili sve reforme, poručila je predsednica Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik