Tri lekcije Stiva Džobsa šefici Pepsija: Ne budi tako fina

Bez autora
Aug 08 2018

Kada je Indra Nuje postala izvršna direktorka Pepsika 2006, otišla je kod Stiva Džobsa po savete i pomoć. Želela je da vidi kako je uspeo da transformiše Epl. Ljubazno se saglasio da provede neko vreme sa mnom, rekla je jednom prilikom Noje, i dodala da su razgovarali skoro tri sata. Lekcije koje je podelio sa mnom bile su fenomenalne, rekla je, mnoge je i sama primenjivala tokom svog mandata kao glavni izvršni direktor kompanije PepsiCo. Nuje, jedna od najmoćnijih žena na svetu, odlazi 3. oktobra posle 12 godina na čelu giganta hrane i pića. Evo tri lekcije koje je naučila od osnivača Epla Stiva Džobsa.

3 lekcije Stiva Džobsa šefici Pepsija: Ne budi tako finaKada je Indra Nuje postala izvršna direktorka Pepsika 2006, otišla je kod Stiva Džobsa po savete i pomoć.  Želela je da vidi kako je uspeo da transformiše Epl.

"Ljubazno se saglasio da provede neko vreme sa mnom“, rekla je jednom prilikom Noje, i dodala da su razgovarali skoro tri sata. Lekcije koje je podelio sa mnom bile su fenomenalne, rekla je, mnoge je i sama primenjivala tokom svog mandata kao glavni izvršni direktor kompanije PepsiCo.

Nuje, jedna od najmoćnijih žena na svetu, odlazi 3. oktobra posle 12 godina na čelu giganta hrane i pića.

Evo tri lekcije koje je naučila od osnivača Epla Stiva Džobsa.

1. Držite se svog oružja

Jedna od najkritičnijih lekcija koje je Nuje naučila iz posla bila je važnost toga da ostanete verni vašoj viziji.

Naučio ju je kako da "uzmete nešto za šta zaista verujete i držite se toga", objašnjava Nuje, jer, često „spoljni svet želi da se promenite."

To je promenilo način njegnog razmišljanja i počela je na Pepsi da gleda kao na svoju kompaniju i kao njen lider, smatrala je da je imala pravo da sprovede promene.

To joj je i omogućilo da ostane na toj poziciji toliko godina, jer je donosila nekad amožda radikalne odluke.

2. Ostavite svoj pečat

Prvo pitanje koje je Stiv postavio Nujem, bilo je kako je nameravala da ostavi svoj pečat u Pepsiju.

Za Nuje, dizajn je bio prioritet, i shvatila je važnost povezivanja sa svakodnevnim životom kupaca. Gledala je kako promene na pakovanju utiču na mušterije i brinula se o tome kako su postavljeni proizvodi na police.

Nikada nije zaboravila ovaj njegov savet – tokom prvih nekoliko godina na mestu direktorke, obilazila je prodavnice svake nedelje, fotografisala proizvode Pepsika i slala kritike svojim timovima za dizajn i marketnig.

Takođe, naredila je svom timu da fotografiše bilo šta za šta su smatrali da je dobar dizajn, i posle tri meseca, rezultati su je uplašili:

Neki uopšte nisu napravili album, neki su angažovali svoje bližnje za fotografije, a neki angažovali profesionalnog dizajnera. Tada je videla gde se kompanija može popraviti i kako da menja način na koji radnici gledaju na dizajn proizvoda.

3. Budi malo zla

Nuje je bila načisto s jednom stvari u vezi posla: "Ne budi previše fin“.

Stiv joj je rekao: „Ako nekada ne dobiješ to što želiš, a veruješ da je to prava stvar za kompanuju, u redu je da bacaš i bacaš stvari okolo“.

Za posao, takvi „ispadi“ su nekada način da se skrene pažnja na stvari koji su zaista važne.

„Ljudi će pričati o tome i znaće da je to važno za vas."

Nuje je kasnije razgovarala s partnerima Epla i uverila se da je Stiv bio takav – ako bi mu neko doneo dizajn proizvoda koji mu se nije dopao, razbacao bi papire po kancelariji i naterao tim da radi celu noć.

Nuje je, kaže, prvo bacala novine, a kasnije naučila da baca i stolice, i da podigne glas više nego što je umela ikada radnije.

„To pokazuje strast koju imam prema onome što radim", rekla je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik