Ilon Mask odlučio da povuče akcije "Tesle" sa berze, Saudijci daju pare?

Bez autora
Aug 08 2018

Milijarder i inovator, šef Tesla motorsa Ilon Mask rešio je da povuče radikalan poslovni potez. U konstantnom sukobu sa akcionarima, Volstritom, javnošću i analitičarima oko finansijskih rezultata Tesle, on želi da povuče akcije kompanije iz javne ponude na berzi.Taj svoj plan, naravno, objavio je na Tviteru. Akcija kompanije pre prvog tvita trgovala se na nivou od 340-345 dolara, da bi ubrzo skočila na čak 370. Posle toga trgovanje je nakratko zaustavlejno, a trenutno akcija Tesle vredi 379, 57 dolara. Kako navodi, Mask planira da otkupi od postojećih akcionara akcije po ceni od 420 dolara od onih koji iste žele da prodaju. Posle toga, povukao bi kompaniju s berze i učinio je ponovo privatnom.

Ilon Mask odlučio da povuče akcije "Tesle" sa berze, Saudijci daju pare?Milijarder i inovator, šef Tesla motorsa Ilon Mask rešio je da povuče radikalan poslovni potez. U konstantnom sukobu sa akcionarima, Volstritom, javnošću i analitičarima oko finansijskih (u poslednje vreme negativnih) rezultata Tesle, on želi da povuče akcije kompanije iz javne ponude na berzi.

Taj svoj plan, naravno, objavio je na Tviteru. Akcija kompanije pre prvog tvita trgovala se na nivou od 340-345 dolara, da bi ubrzo skočila na čak 370. Posle toga trgovanje je nakratko zaustavlejno, a trenutno akcija Tesle vredi 379, 57 dolara, prenosi B92.

Kako navodi, Mask planira da otkupi od postojećih akcionara akcije po ceni od 420 dolara (od onih koji iste žele da prodaju).

Posle toga, povukao bi kompaniju s berze i učinio je ponovo privatnom. Tako, akcionari bi imali dve mogućnosti – ili da prodaju svoje akcije Masku po ceni od 420 dolara, ili da ih zadrže, ali više ne bi mogli njima da trguju na otvorenom tržištu.

Mask je priznao da je držanje kompanije u javnoj ponudi teret, a izgleda da više i nema snage da objašnjava rezultate.

Takođe, tvrdi da je za otkup kompanije već obezbedio sredstva.

Američka Komisija za trgovinu hartijama od vrednosti - dopušta firmama korišćenje društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter na ovaj način, pod uslovom da su investitori unapred obavešteni koje društvene mreže će biti korišćene u tu svrhu.

Mask poseduje skoro 20 odsto akcija firme, a izjavio je da sada planira da je zaštiti od velikih promena cene akcije, i od pritiska da ispuni kvartalne finansijske ciljeve. Želi, kako kaže da stane na put i "negativnoj propagandi" investitora koji se klade protiv akcija "Tesle".

„U osnovi, pokušavam da postignem ishod u kome Tesla može da radi u svom najboljem svetlu, oslobođena od ometanja i kratkoročnog razmišljanja”, napisao je.

Najveći dogovor ikad?

Ako Tesla sprovede delisting sa cenom od 420 dolara po akciji, to bi bio dil vredan više od 80 milijardi dolara, uključujući i dug kompanije. Mask planira da zadrži svoje deonice i nada se da će ostati direktor "Tesle".

Džin Muster, analitičar firme "Loup Ventures", izjavio je da Mask ima „jedan naprema tri šanse” da uspe u svom planu.

Analitičari Fajnenšel tajmsa slažu se da je malo verovatno da će sama firma da skupi novac, i da to može da uradi jedino novim zaduženjem. Verovatnije je, piše FT, da je interes za otkupom akcija došao iz Saudijske Arabije, gde Javni investicioni gond već koristi novac od nafte da poveća udeo u firmi.

Javni investicioni fond Saudijske Arabije već je najveći samostalni investitor "Tesle" i procenjuje se da trenutno poseduje između tri i pet odsto kompanije sa ulogom od 2,9 milijardi dolara.

"Gardijan" je ranije pisao da su Saudijci početkom godine pristupili Masku da bi investirali novac u zamenu za veći udeo u kompaniji, ali Musk ih je tada odbio.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik