Krenuo Erdogan da drži govor i za tih 30 minuta odigrao se niz ekonomskih katastrofa za Tursku

Bez autora
Aug 12 2018

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je građane da menjanju zlato i dolar za liru, nazivajući kriznu situaciju sa domaćom valutom "nacionalnom bitkom" protiv ekonomskih neprijatelja. Dok je Erdogan govorio, za to vreme je turska valuta nezadrživo padala, a svakim minutom je situacija bila sve gora. Grafikon jasno pokazuje koliko je drastično pala valuta koja je već izgubila trećinu vrednosti od početka godine. Tokom govora turskog predsednika, spustila se na 6,05 lira za jedan dolar, što je skoro za devet odsto niža vrednost u odnosu na dan ranije. Da stvari budu gore, dok se Erdogan obraćao naciji, pretrpeo je udarac od, ni manje ni više nego američkog predsednika Donalda Trampa.

Krenuo Erdogan da drži govor i za tih 30 minuta odigrao se niz ekonomskih katastrofa za TurskuTurski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas građane da menjanju zlato i dolar za liru, nazivajući kriznu situaciju sa domaćom valutom "nacionalnom bitkom" protiv ekonomskih neprijatelja.

Dok je Erdogan govorio, za to vreme je turska valuta nezadrživo padala, a svakim minutom je situacija bila sve gora.

Grafikon jasno pokazuje koliko je drastično pala valuta koja je već izgubila trećinu vrednosti od početka godine.

Tokom govora turskog predsednika, spustila se na 6,05 lira za jedan dolar, što je skoro za devet odsto niža vrednost u odnosu na dan ranije, prenosi agencija Rojters.

Da stvari budu gore, dok se Erdogan obraćao naciji, pretrpeo je udarac od, ni manje ni više nego američkog predsednika Donalda Trampa.

Predsednik SAD je tokom Erdoganovog govora tvitnuo da je odobrio više carine na uvoz iz Turske, uvodeći 20 odsto na uvoz aluminijuma i 50 odsto na čelik.

"Upravo sam dao dozolu da se dupliraju tarife na čelik i aluminijum iz Turske, budući da njena valuta, turska lira, ubrzano pada prema našem veoma jakom dolaru!", napisao je Tramp na Tviteru.

"Tarife na aluminijum će sada biti 20 odsto, a na čelik 50 procenata. Naši odnosi sa Turskom u ovom trenutku nisu dobri!", tvitovao je Tramp i dodatno "skršio" tursku valutu.

Za to vreme, Erdogan je umirivao sugrađane.

- Dolar ne može da blokira naš put. Ne brinite - rekao je Erdogan okupljenoj masi u gradu Bajburt na severoistoku zemlje.

- Ipak, još jednom poručujem odavde da ako neko ima dolar ili zlato pod svojim jastukom treba da ode u naše banke i zameni ih za lire. To je nacionalna, domaća bitka - naglasio je on.

- To će biti odgovor mog naroda onima koji vode ekonomski rat protiv nas - dodaje Erdogan.

Ranije danas, lira je pala za čak 14 procenata usled zabrinutosti zbog, kako navori Rojters, Erdoganovog uticaja na monetarnu politiku i pogoršanja odnosa Ankare sa SAD.

- Turska je suočena sa veštačkom finansijskom nestabilnošću - rekao je Erdogan i poručio da ljudi ne bi trebalo da obraćaju veliku pažnju na cene na valutnim tržištima, već da se fokusiraju na "širu sliku".

Taman kad biste pomislili da ne može gore, ispostavilo se da može. Pad lire je "zatresao" evropske berze, pa je promet i na nemačkoj, i na šlanskoj, i na francuskoj berzi odmah pao za dva procenta. Dodatno su pale i neke valute, poput južnoafričkog randa (-2,6 odsto), meksičkog pezosa za 1,7 odsto i poljski zlot za 1,4 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik