Cena goriva u Srbiji više neće rasti

Bez autora
Aug 15 2018

Cene goriva u Srbiji su porasle u prethodnih godinu dana za oko 10 odsto i očekuje se zaustavljanje rasta i blagi pad, izjavio je direktor Odeljenja za projekcije i razvoj modela u Narodnoj banci Srbije Mirko Đukić.On je istakao, odgovarajući na pitanja novinara u NBS, da se očekuje stabilizacija cene, ali da će to, ipak, zavisiti od kretanja svetske cene nafte. Kako kaže, te projekcije su bazirane na predviđanjima tržišnih učesnika, koji očekuju stabilizaciju i pad cene nafte u narednom periodu. Projekcija cene goriva se bazira na pretpostavci da će se cena nafte stabilizovati na tekućem nivou ili da će biti u blagom padu.

Cena goriva u Srbiji više neće rastiCene goriva u Srbiji su porasle u prethodnih godinu dana za oko 10 odsto i očekuje se zaustavljanje rasta i blagi pad, izjavio je direktor Odeljenja za projekcije i razvoj modela u Narodnoj banci Srbije Mirko Đukić.

On je istakao, odgovarajući na pitanja novinara u NBS, da se očekuje stabilizacija cene, ali da će to, ipak, zavisiti od kretanja svetske cene nafte.

Kako kaže, te projekcije su bazirane na predviđanjima tržišnih učesnika, koji očekuju stabilizaciju i pad cene nafte u narednom periodu.

„Projekcija cene goriva se bazira na pretpostavci da će se cena nafte stabilizovati na tekućem nivou ili da će biti u blagom padu. U tom smislu, projekcija je da će se cene goriva stabilizovati negde oko sadašnjeg nivoa odnosno da se neće nastaviti rast koji smo imali u prethodnom periodu”.

Prema njegovim rečima, od jula prošle 2017. do jula ove godine smo imali rast svetske cene nafte od 45 odsto izraženo u dinarima, a istovremeno su cene goriva porasle oko devet ili 10 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik