Oživljavaju štale u "Dobričevu", stiglo 200 teladi za tov

Bez autora
Aug 16 2018

Na poljoprivredno dobro "Dobričevo" kod Ćuprije stigao je prvi kontingent od 200 teladi za tov. To poljoprivredno dobro zakupila je na 10 godina turska kompanija "OP grupa" koja ima nameru da ovde proizvodi i takozvanu zelenu energiju. Posle godina propadanja i loših privatizacija, štale u "Dobričevu" ponovo se pune. Investitor iz Turske planira da do kraja godine ovde useli hiljadu teladi, a krajnji cilj je tov 5.000 grla. Došli smo u Srbiju pre godinu dana, želeli smo da investiramo, izabrali smo Ćupriju jer nam je najviše odgovarala. Želimo da iz godine u godinu uvećavamo stado sve do cifre od 5.000 grla u tovu, kaže vlasnik firme Džem Džandan.

Oživljavaju štale u "Dobričevu", stiglo 200 teladi za tovNa poljoprivredno dobro "Dobričevo" kod Ćuprije stigao je prvi kontingent od 200 teladi za tov. To poljoprivredno dobro zakupila je na 10 godina turska kompanija "OP grupa" koja ima nameru da ovde proizvodi i takozvanu zelenu energiju.

Posle godina propadanja i loših privatizacija, štale u "Dobričevu" ponovo se pune. Investitor iz Turske planira da do kraja godine ovde useli hiljadu teladi, a krajnji cilj je tov 5.000 grla.

"Došli smo u Srbiju pre godinu dana, želeli smo da investiramo, izabrali smo Ćupriju jer nam je najviše odgovarala. Želimo da iz godine u godinu uvećavamo stado sve do cifre od 5.000 grla u tovu", kaže vlasnik firme Džem Džandan.

Turci su tovnu mušku telad različitih rasa kupili u Rumuniji, ali je plan da ubuduće grla nabavljaju od domaćih uzgajivača iz okoline, ukoliko ponuda bude bolja nego sada.

"Na srpskom tržištu trenutno dosta variraju cene i za početak smo se opredelili da telad kupimo u Rumuniji, ali jeste nam cilj da ih ubuduće nabavljamo ovde u Srbiji", navodi Džem Džandan.

Turska "OP grupa" kupila je u Dobričevu četiri hektara zemlje i tu će graditi elektranu na bio gas, snage jedan plus jedan megavat. Metan bi se dobijao sa farme i od biljnih ostataka što bi zaokružilo proces proizvodnje mesa i zelene energije.

"'OP grupa" želi da proizvodi juneće meso koje će da izvozi za tursko tržište i za druga tržišta. Radi se o velikoj kompaniji koja će značajno uticati na razvoj lokalne samouprave kako kroz industriju tako i kroz poljoprivredu", navodi Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija.

Zakup "Dobričeva" omogućen je uz podršku Vlade Srbije, a investitor, koji će u farmu uložiti deset miliona evra, pronađen je uz angažovanje Konzulata Srbije u Turskoj.

Oživljavanje farme biće podsticaj i za lokalne stočare da povećaju broj grla u svojim štalama, jer u je ovom trenutku potražnja junećeg mesa za domaće tržište i izvoz znatno veća od ponude.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik