Česi bi da kupe SBB?

Bez autora
Aug 16 2018

Nema ni potvrda niti demantija da je češki investicioni fond PPF, inače novi vlasnik "Telenora" u Srbiji, zainteresovan i za kupovinu kablovskog operatera SBB. Izvesno je da "Junajted grupa", u vlasništvu američkog investicionog fonda KKR, a u okviru koje posluje i ovdašnji SBB, namerava da proda svoje poslovanje u regionu. Cena transakcije, koju je ovog leta pominjao i američki "Volstrit žurnal", procenjena je na iznos do 3,5 milijardi dolara. Hvala vam na postavljenom pitanju, ali ne komentarišemo glasine sa tržišta, navela je Zuzana Migdalova, portparol PPF grupe, koja je nedavno okončala transakciju preuzimanja "Telenorovih" kompanija u našoj zemlji, ali i u Mađarskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj, po ceni od 2,8 milijardi evra.

Česi bi da kupe SBB?Nema ni potvrda niti demantija da je češki investicioni fond PPF, inače novi vlasnik "Telenora" u Srbiji, zainteresovan i za kupovinu kablovskog operatera SBB. Izvesno je da "Junajted grupa", u vlasništvu američkog investicionog fonda KKR, a u okviru koje posluje i ovdašnji SBB, namerava da proda svoje poslovanje u regionu.

Cena transakcije, koju je ovog leta pominjao i američki "Volstrit žurnal", procenjena je na iznos do 3,5 milijardi dolara.

- Hvala vam na postavljenom pitanju, ali ne komentarišemo glasine sa tržišta - navela je u odgovoru "Novostima" Zuzana Migdalova, portparol PPF grupe, koja je nedavno okončala transakciju preuzimanja "Telenorovih" kompanija u našoj zemlji, ali i u Mađarskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj, po ceni od 2,8 milijardi evra.

Da mobilni operateri šire svoje poslovanje na tržište kablovskih operatera nije tajna.

"Telekom Srbija", koji u ponudi već ima televizijski sadržaj, najavio je nedavno kupovinu upravo kablovskih operatera u našoj zemlji, ne precizirajući o kojim tačno kompanijama je reč.

I "Vip mobajl" je najavio razvoj fiksne telefonije, bilo kroz saradnju ili akviziciju neke kompanije ili izgradnju sopstvene optičke infrastrukture. A upravo kablovska, odnosno optička infrastruktura, vodi ka razvoju usluga fiksnog interneta i televizije, što je očigledno smer kojim će mobilni operateri morati da se kreću.

"Telenor" je, inače, sa kompanijom SBB već imao ostvareno partnerstvo u pogledu korisničke usluge - građani koji su koristili kablovski internet preko SBB i istovremeno mobilni telefon u mreži "Telenora", imali su pogodnosti u vidu bržeg interneta, više TV kanala, besplatnih razgovora između SBB fiksnog i "Telenorovog" mobilnog broja...

Nije tajna ni da je SBB bio zainteresovan da kupi "Telenor". U januaru ove godine nezvanično je obelodanjeno da KKR fond namerava da kupi tri kompanije iz "Telenor" grupe, u Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj, za dve milijarde evra.

Iako nikada zvanično nije potvrđena ta informacija, za tu transakciju, bar kada je o Srbiji reč, bila je prepreka velika tržišna koncentracija koju bi time kablovski operater SBB stekao kupujući najstarijeg srpskog mobilnog operatera.

Gde posluju?

"Junajted grupa", sa sedištem u Amsterdamu, u većinskom vlasništvu je američkog fonda KKR. Suinvestitor u kompaniji je i Evropska banka za obnovu i razvoj. U okviru grupe posluje SBB, "Telemah Slovenija", "Telemah BiH", "Telemah Crna Gora". Osim u ovom zemljama, grupa posluje i u Makedoniji i Hrvatskoj. Kompanije u okviru grupe pružaju usluge kablovske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik