Najviše novca za najmanje penzije

Bez autora
Aug 16 2018

Najava predsednika Aleksandra Vučića da bi penzije od novembra trebalo da budu veće za sve penzionere, i to najmanje za devet odsto, obradovala je juče ovu višemilionsku populaciju.Bilo je, međutim, i onih koji su se juče javljali našoj redakciji da im se pojasni da li to znači da novembarsko povećanje neće biti isto za sve, ili da može biti i veće od devet procenata. Povećanje od devet odsto u proseku svim penzionerima predviđa istovremeno i skok rashoda u budžetu za 45 milijardi dinara. Tokom poslednje posete predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda rekli su da je fiskalni prostor u srpskoj državnoj kasi za ove namene 33 milijarde.

Najviše novca za najmanje penzijeNajava predsednika Aleksandra Vučića da bi penzije od novembra trebalo da budu veće za sve penzionere, i to najmanje za devet odsto, obradovala je juče ovu višemilionsku populaciju. Bilo je, međutim, i onih koji su se juče javljali našoj redakciji da im se pojasni da li to znači da novembarsko povećanje neće biti isto za sve, ili da može biti i veće od devet procenata.

Povećanje od devet odsto u proseku svim penzionerima predviđa istovremeno i skok rashoda u budžetu za 45 milijardi dinara. Tokom poslednje posete predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda rekli su da je fiskalni prostor u srpskoj državnoj kasi za ove namene 33 milijarde.

Međutim, u međuvremenu je i privredni rast bio veći od očekivanog, pa je moguće da će MMF povećati ovaj prag za potrošnju, ali je pitanje da li će dostići baš nivo od 45 milijardi dinara.

Ako se ima u vidu da ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija košta 25 milijardi dinara, onda to znači da za penzionere s primanjima nižim od 30.000 dinara ostaje 20 milijardi, koje mogu da se iskoriste za povećanje od oko pet odsto. Reč je o najbrojnijoj grupi penzionera (njih više od milion prima penziju do 30.000 dinara), kojima primanja nisu umanjivana u novembru 2014. godine.

Na konkretno pitanje kako tumači „ovih najmanje devet odsto”, Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, kaže da nema dilemu da će povećanje biti jednako za sve. S tim što je, kako je shvatio poruku, ostala i mogućnost da to povećanje bude i veće od devet procenata.

To će pokazati analize na kojima sada radi Ministarstvo finansija, kaže on i dodaje da su se upravo juče pismom o tome kako ubuduće usklađivati penzije obratili premijerki, ministrima rada i finansija.

– Tri ključne stvari obrazložili smo im u pismu. Prva je da se penzije ubuduće mogu usklađivati i jednom godišnje, ali da je bolje da ostane dva puta – 1. aprila i 1. oktobra. Mnogo je važnije od toga da se primanja penzionera ubuduće usklađuju ne samo s rastom cena na malo, već i delom s rastom BDP-a, ako je on veći od četiri odsto, što je sada slučaj – kaže Perić.

Savez penzionera ukazao je i da bi za najniže penzije ubuduće, umesto 27 odsto, trebalo da se izdvaja 30 procenata prosečne zarade, kako bi se pomoglo najsiromašnijima. Posebno smo, dodaje Perić, apelovali da se posle ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija povede računa da penzionerima bude vraćeno ono što im je stvarno u međuvremenu uzeto, kako se ne bi dogodilo da krenu s pokretanjem tužbi za obeštećenje i našem i sudu u Strazburu, jer su penzije stečena imovina svakog pojedinca.

Njegov ispisnik Moma Čolaković, poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije, kaže da nije baš najbolje razumeo šta znači „uvećanje svima za najmanje devet odsto”, jer bi moglo da se tumači i da će biti linearno i da neće. Ali, odlična je vest što će penzije biti veće nego ikada, kaže on.

– Poveden dosadašnjim iskustvom da je povećanje uvek bilo isto za sve, očekujem da će tako biti i ubuduće. Ali, moglo bi da se desi da korekcija bude i veća od devet odsto, ako je rečeno da je to najmanje – kaže on i sugeriše da ne treba praviti veliku razliku između onih koji primaju penziju do 25.000 dinara i onih s 26.000, pa nagraditi samo ove s 1.000 dinara manje. Jer, ne može normalno da se živi ni s 25.000, a ni s 26.000 dinara, kaže on.

S druge strane, iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije poručuju da nastavljaju kampanju za poništavanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija akcijom „Narodni poslanici i penzioneri zajedno pred Ustavnim sudom Srbije”.

– Udruženje je, na osnovu člana 168. stav jedan Ustava, ponovo pokrenulo postupak za ocenu ustavnosti, usklađenosti i saglasnosti sa međunarodnim konvencijama Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Na takav način će Ustavni sud Srbije biti obavezan da izvrši ocenu ustavnosti, što je do sada izbegavao. Tako bi odgovorna država, regulisanjem povraćaja neisplaćenih delova penzija, izbegla ogromne troškove parničnih postupaka za naknadu štete, koje je jedan broj penzionera već pokrenuo – kaže predsednik ovog udruženja Jovan Tamburić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik