Za "Bor" najviše pitaju Rusi

Bez autora
Aug 19 2018

Tendersku dokumentaciju, kao ulaznicu za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom "Bor", otkupilo je sedam kompanija. Među njima su domaća firma "Red metal", vlasnika Milana Popovića, kineski "Zi jin", makedonski rudnik bakra "Bučim", turski "Dženiz" i ruski "U-gold". Po informacijama, najveću pažnju javnosti, bez sumnje, privukla je ponuda Milana Popovića. Međutim, naša saznanja kazuju da "srpski kralj bakra" u ovom poslu učestvuje sa "Ruskom bakarnom kompanijom", trećoj po proizvodnji crvenog metala u toj zemlji, koja je već slala pisma o zainteresovanosti za strateško partnerstvo sa RTB. I iza makedonske firme "Bučim" stoje - Rusi.

Za Tendersku dokumentaciju, kao ulaznicu za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) "Bor", otkupilo je sedam kompanija. Među njima su domaća firma "Red metal", vlasnika Milana Popovića, kineski "Zi jin", makedonski rudnik bakra "Bučim", turski "Dženiz" i ruski "U-gold" - saznaju ""Novosti"".

Po informacijama našeg lista, najveću pažnju javnosti, bez sumnje, privukla je ponuda Milana Popovića. Međutim, naša saznanja kazuju da "srpski kralj bakra" u ovom poslu učestvuje sa "Ruskom bakarnom kompanijom", trećoj po proizvodnji crvenog metala u toj zemlji, koja je već slala pisma o zainteresovanosti za strateško partnerstvo sa RTB.

I iza makedonske firme "Bučim" stoje - Rusi. Naime, ovaj rudnik je u vlasništvu ruskog investicionog fonda "Solvej", koji u ležištima metala u Makedoniji, Laosu, Rusiji, Ukrajini, Kongu, Peruu i Venecueli zapošljava oko 100.000 radnika. Ovaj fond je, inače, već učestvovao na tenderima za RTB, tako što je redovno otkupljivao tendersku dokumentaciju, ali nikada nisu predali zvaničnu ponudu.

Kineska kompanija "Zi jin" je od objavljivanja informacije da je RTB potreban strateški partner aktivno uključena u celu priču. Kinezi su detaljno "skenirali" ceo RTB.

Reč je o jednoj od najmoćnijih rudarskih kompanija u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, kojoj bi strateško partnerstvo sa "Borom" širom otvorilo vrata za ulazak na evropsko tržište metala.

I vlasnik turske kompanije "Čengiz holding" Mehmet Čengiz, biznismen i blizak prijatelj turskog predsednika Erdogana, izrazio je spremnost da se nadmeće na tenderu za izbor strateškog partnera RTB.

- Sve državne kompanije koje smo u Turskoj privatizovali danas uspešno rade, a privatni sektor u našoj zemlji je od dolaska Erdogana procvetao. Rudarstvo je specifična industrija i smatram da, čak i da neka zemlja ima novac da podstiče tu granu, to nije njen posao, već posao za privatni sektor - rekao je Mehmet Čengiz u razgovoru sa direktorom RTB Blagojem Spaskovskim tokom posete Boru, gde je bio zajedno s braćom i saradnicima.

Inače, ova kompanija je uključena u izgradnju brojnih infrastrukturnih projekata u Turskoj, gradi auto-puteve, mostove, tunele, brane, železnice, metroe, cevovode, elektrane, aerodrome, rudarske i industrijske objekte.

U maju 2013. godine potpisali su ugovor vredan 22 milijarde evra za izgradnju trećeg međunarodnog aerodroma u Istanbulu, a u njihovom je vlasništvu i topionica u Samsunu, jedino metalurško postrojenje u Turskoj, ali i podžemni rudnik bakra "Kjurej".

Radna mesta kao uslov

Ana Brnabić, premijerka Srbije, kazala je da se od strateškog partnera RTB očekuju tri ključne stvari:

- Najpre želimo garancije da će svih pet hiljada radnika u RTB ostati na svojim radnim mestima - obrazložila je premijerka. - Potom investicije od najmanje 350 miliona dolara i povećanje rudarske proizvodnje za tri do četiri puta. Od kvaliteta ponuda zavisiće i pozicioniranje države u najvećem domaćem proizvođaču bakra i zlata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik