Šest fabrika za 7.000 Nišlija

Bez autora
Aug 19 2018

Niš je stao na noge, sa zadovoljstvom konstatuje gradonačelnik Darko Bulatović. Kada krajem meseca fabrike Cumtobela i IMI-ja otvore svoja vrata i pokrenu proizvodne trake, to će značiti da je Niš u poslednje dve godine dobio šest fabrika u kojima na posao može da računa 7.000 Nišlija. On ističe da se aktuelna gradska vlast rešila dugovanja grada u visini od 2,6 milijarde dinara. Finansije grada su sada stabilne, a to je, kaže Bulatović, preduslov novog privrednog ambijenta i boljih uslova za život svih građana Niša. Niš je od grada u dugovima, s velikim brojem komunalnih problema i nezavršenih projekata, u samo dve godine uspeo da se podigne i postaje moćan regionalni centar jugoistočne Srbije, privlačno mesto za život i investicije, uz podršku vlade, ističe Bulatović.

Šest fabrika za 7.000 Nišlija"Niš je stao na noge", sa zadovoljstvom konstatuje gradonačelnik Darko Bulatović. Kada krajem meseca fabrike Cumtobela i IMI-ja otvore svoja vrata i pokrenu proizvodne trake, to će značiti da je Niš u poslednje dve godine dobio šest fabrika u kojima na posao može da računa 7.000 Nišlija.

On za Tanjug ističe da se aktuelna gradska vlast rešila dugovanja grada u visini od 2,6 milijarde dinara. Finansije grada su sada stabilne, a to je, kaže Bulatović, preduslov novog privrednog ambijenta i boljih uslova za život svih građana Niša.

Niš je od grada u dugovima, s velikim brojem komunalnih problema i nezavršenih projekata, u samo dve godine uspeo da se podigne i postaje moćan regionalni centar jugoistočne Srbije, privlačno mesto za život i investicije, uz podršku vlade, ali, ističe Bulatović.

To su: dve fabrike Džonsona elektrika, Aster tekstil, Leoni, te Cumtobel i IMI, koje "startuju" krajem meseca. Otvorene su i tri nove radne zone: Donje Međurovo, Vinogradarski institut i Lozni Kalem, u čije opremanje je uloženo više od 450 miliona dinara. Radna zona Donje Međurovo nalazi se preko puta KP doma i u njoj se već nalazi fabrika Leoni koja je otvorila svoje pogone, gde će raditi oko 2.200 radnika.

"Potpuno smo je opremili, kada je reč o izgradnji kolektorske, kanalizacione i vodovodne mreže, ulica i svega drugog. Obezbedili smo gas i dovoljnu snagu struje", kaže gradonačelnik.

Druga je radna zona Vinogradarski institut, gde je već fabrika Cumtobel, a ostatak tog prostora je potpuno opremljen za nove investicije

"Imamo i novu zonu Lozni Kalem, koja je jedna od najvećih radnih zona veličine 30 hektara, takođe potpuno opremljena, sa više od tri kilometra asfaltiranih puteva i trotoara, vodovodne i kanalizacione mreže, sa gasom, strujom i rasvetom", objašnjava Bulatović i dodaje da se radi i na novim radnim zonama.

Naglasio je da grad Niš nikada nije imao veću podršku države, kako finansijsku iz republičkog budžeta, "na stotine miliona", tako i podršku kroz projekte.

"Prethodne dve godine su karaktaristične po velikoj podršci vlade, predsednika Vučića i želje da stvore moćan, veliki regionalni centar jugoistoka Srbije. To potvrđuje i činjenica da je predsednik Srbije 16 dana boravio u Nišu, radeći na budućnosti ovog grada i celog juga Srbije", navodi gradonačelnik.

Takođe, poslednjih godina je smanjena nezaposlenost za oko 16.000 ljudi, naglasio je Bulatović, koji je pre dve godine izabran na mesto gradonačelnika.

Zaposleni u Nišu sada, ističe, primaju veće plate nego u prethodnom periodu, kada je na vlasti bila sadašnja opozicija koja kritikuje postignute rezultate, iako su "aktuelni" parametri ubedljivo bolji. U pitanju su velika ulaganja, od kupovine zemljišta za investicije i projekte od strane države, subvencije po radnom mestu i dovođenje investitora. Gradonačelnik je najavio da će u Nišu za nepuna dva meseca početi i realizacija velikog projekta stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti.

U prvoj fazi biće izgrađeno 200 stanova u naselju Stevan Sinđelić, a u drugoj fazu, za koju se sada priprema lokacija, gradiće se još stanova, čiji će broj zavisiti od interesovanja pripadnika snaga bezbednosti.

"Obezbedićemo sve preduslove da već koliko sledeće godine nastavimo i sa drugom fazom".

Gradske vlasti rade i na najskupljem projektu u oblasti životne sredine u Srbiji, vrednom 54 miliona evra, izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i nedostajuće kolektorske mreže i rekonstrukciji dela postojeće kolektorske i kanalizacione mreže.

U toku je postupak eksproprijacija zemljišta.

Podsetio je da je krajem prošle godine završena izgradnja Kliničkog centra Niš, vrednog više od 55 miliona evra i naglasio da je KCN sada jedan od najmodernijih u Jugoistočnoj Evropi i da su građani Niša i tog dela zemlje dobili vrhunsku zdravstvenu ustanovu.

Bulatović kaže da se grade i nove škole i vrtići, kao i da je već realizovana prva faza izgradnje naučno - tehnološkog parka, vednog 1,85 milijardi dinara, koji će biti jedan od najsavremenijih na Balkanu, a zahvaljujući kojem će, nada se, biti zadržani visokoobrazovani mladi ljudi.

Bulatović među brojnim projektima navodi gradnju škla i vrtića, rekonstrukciju i izgradnju novih bulevara u Nisu, pravljenje pešačkih zona, izgradnju zaobilazne pruge i rekonstrukciju pruge od Niša do Dimitrovgrada u vrednosti većoj od 280 milona evra, a do proleća 2019. biće završen proces eksproprijacije zemljišta.

"Zahvaljujući podršci Vlade Srbije, niški aerodrom Konstantin Veliki je podigao svoje kapacitete, povećao broj putnika i linija, ali je zbog daljih ulaganja radi ispunjavanje svih standarda država preuzela obaveze i najavila već od sledeće godine nove investicije u aerodorm", rekao je Bulatović i dodao da će tako niška avioluka postati konkuretnija za avio saobraćaj putnika i privredu, rekao je gradonačelnik.

U Nišu će uskoro biti izgrađen i akva park, a Bulatović navodi da je gradska vlast uradila sve što je neophodno za taj projekat, a dobijena je i saglasnost Vlade Srbije za predloženi projekat da se ustupa zemljište bez naknade, uz investiciju vrednu devet miliona evra i otvaranje 120 novih radnih mesta.

"Kao grad smo završili sve i spremni smo koliko sutra da raspišemo javnu nabavku", dodao je on.

Javne finansije grada su, kaže gradonačelnik, od 2000. neprestano, godinama bile u veoma lošem stanju, dok sada grad ima stabilno finansiranje, bez zaduživanja za tekuću likvidnost ili ulaženja u dozvoljeni minus.

"Povećavamo prihode bez povećavanja nameta građanima. Imamo realno povećanje prihoda u prvih sedam meseci ove godine za 281 milion dinara u odnosu na 2017. Imamo uravnotežen budžet i servisiramo svoje obaveze bez podizanja kredita i to je primećeno i od strane Fiskalnog saveta, koji je dao svoj sud - da grad Niš staje na ''zdravu granu'' po pitanju javnih finansija".

Bulatović ističe da je 2,6 milijardi dinara, koliki je bio dug grada, ogroman novac, za koji je moglo da se napravi 50 vrtića, 547 km vodovodne i 447 km kanalizacione mreže, kao i da za ovaj novac ste mogli da rešite sve probleme, za koje ste čuli od građana po pitanju vodovodne i kanalizacione mreže i putne infrasturkture.

Sa druge stane, kaže Bulatović, oni koji danas kritikuju aktuelnu vlast - za 18 godina vladavine su uspeli da naprave samo sedam vrtića. Bultović je ponovio koliko je predsednik Vučić učinio za Niš, i, u tom kontekstu, a povodom kritika opozicije, pretnji i pozivanja na vojni puč, istakao da politici predsednika, i državnoj i politici razvoja zemlje, posebno Niša i juga Srbije, daje punu podršku.

Tim pre što, kako kaže, kritike i pretnje dolaze od onih koji su imali nekoliko godina, dok su bili na vlasti, da nešto urade za svoj grad i zemlju, a - nisu:

"Njihovi dolasci u Niš svodili su se samo na organizovanje političkih mitinga i ništa više od toga", kaže gradonačelnik Niša i primećuje da je predsednik Srbije u poslednje dve godine u tom gradu boravio 16 dana, "više nego bilo koji srpski lider u istoriji".

To, prema njegovim rečima, govori upravo o tome šta predsednik i državna politika misle sa jugom Srbije, gradom na Nišavi, Srbijom uopšte - a to su velike investicije, smanjenje broja nezaposlenih, otvaranje velikog broja fabrika, završetak kapitalnih objekata i najava velikih projekata.

"Kao i mir, kao preduslov ekonomskog razvoja naše zemlje. Sve su to razlozi zašto mi u potpunosti podržavamo državnu politiku i predsednika Srbije Aleksandra Vučića", poručio je Bulatović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik