Beogradski aerodrom očekuje 5,8 miliona putnika u 2018.

Bez autora
Aug 23 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na Aerodromu „Nikola Tesla“ i novo taksi stajalište u okviru Aerodroma.Mihajlović je tom prilikom izrazila očekivanje da će ovo preduzeće u 2018. imati rekordnih 5,8 miliona putnika. Ona je istakla da je važno da se beogradski aerodrom razvija ne samo kao tranzitni koridor, već i kao turistički, imajući u vidu da je od velikog značaja i prva slika koju putnici iz inostranstva steknu kada slete u Beograd. Ministar je navela da su taksisti dobili novi parking sa 67 mesta između Robno-carinskog magacina i Jat tehnike na putu prema Surčinu, uz napomenu da moderno uređeno taksi stajalište ima i natkrovljeni deo za sedenje na otvorenom, prostoriju za odmor i toalete.

Aerodrom „Nikola Tesla“ očekuje rekordnu poslovnu godinuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na Aerodromu „Nikola Tesla“ i novo taksi stajalište u okviru Aerodroma.Mihajlović je tom prilikom izrazila očekivanje da će ovo preduzeće u 2018. imati rekordnih 5,8 miliona putnika.

Ona je istakla da je važno da se beogradski aerodrom razvija ne samo kao tranzitni koridor, već i kao turistički, imajući u vidu da je od velikog značaja i prva slika koju putnici iz inostranstva steknu kada slete u Beograd.

Ministar je navela da su taksisti dobili novi parking sa 67 mesta između Robno-carinskog magacina i Jat tehnike na putu prema Surčinu, uz napomenu da moderno uređeno taksi stajalište ima i natkrovljeni deo za sedenje na otvorenom, prostoriju za odmor i toalete.

Prema njenim rečima, vrednost ove investicije iznosi 57 miliona dinara.

Mihajlović je najavila da će novi zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, na čijim izmenama i dopunama je rađeno u saradnji sa taksi udruženjima, Vlada usvojiti sledeće nedelje.

Usvajanjem ovog zakona dodatno ćemo urediti oblast taksi prevoza i rešiti pitanje sive ekonomije, objasnila je ona i dodala da taksi udruženja, iako su u nadležnosti lokalnih samouprava, posmatra kao deo kompletne tranzitne politike.

Samo u Beogradu ima 6.700 registrovanih taksista. Zajedno sa njima, ali i Ministarstvom finansija, Poreskom upravom i inspekcijom Ministarstva koje vodim, kontrolisaćemo primenu novog zakona, s obzirom na to da zbog divljih taksista u sivoj ekonomiji gubimo od 25 do 35 miliona evra godišnje, ukazala je potpredsednik Vlade.

Mihajlović je dodala da niko nema ništa protiv digitalizacije i aplikacija, ali da svi moraju da se registruju i posluju u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Predstavnik taksi udruženja Aleksandar Bjelić iskazao je zahvalnost potpredsedniku Vlade na podršci, uz ocenu da ovakve uslove za rad nema niko u Evropi.

Zajedno sa resornim ministarstvom nastavićemo da radimo na poboljšanju položaja taksista u Srbiji. Jedan od narednih koraka je borba protiv divljih taksista i sive ekonomije, rekao je Bjelić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević je rekao da su taksisti dobili novih 67 mesta, čime je kapacitet za taksi stajališta povećan za više od 50 odsto, uz napomenu da postoji i 76 parking mesta za zaposlene na aerodromu.

Aerodrom je, kako je podsetio, u prethodne četiri i po godine napravio više od 120 miliona evra neto profita, od čega je 70 miliona uloženo u investicije, razvoj, širenje kapaciteta i novu tehnologiju.

On je ocenio da će ova godina biti rekordna po svim parametrima poslovanja i da će aerodrom ostvariti profit veći od 29 miliona evra i imati od 5,8 do 6 miliona putnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik