Rekordan rod kukuruza ove godine

Bez autora
Aug 23 2018

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će rod kukuruza ove godine biti rekordan, iako je u Srbiji posejano 900.000 hektara kukuruza, što je za 20 odsto manje nego prethodnih godina. Nedimović je rekao da očekuje da će prinos biti u proseku između sedam i osam tona po hektaru, uz napomenu da ga ne bi iznenadilo da bude i više. On je u tom smislu naveo da je nedavno u selu Laćarak prvo branje dalo 12 tona kukuruza po hektaru, iako je reč o sorti koja je po svom kvalitetu najmanje izdašna, a sorte koje sada stižu su izdašne i daju od 20 do 30 odsto više roda.

Rekordan rod kukuruza ove godineMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će rod kukuruza ove godine biti rekordan, iako je u Srbiji posejano 900.000 hektara kukuruza, što je za 20 odsto manje nego prethodnih godina.

Nedimović je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da očekuje da će prinos biti u proseku između sedam i osam tona po hektaru, uz napomenu da ga ne bi iznenadilo da bude i više.

On je u tom smislu naveo da je nedavno u selu Laćarak prvo branje dalo 12 tona kukuruza po hektaru, iako je reč o sorti koja je po svom kvalitetu najmanje izdašna, a sorte koje sada stižu su izdašne i daju od 20 do 30 odsto više roda.

Ministar je izrazio uverenje da će i prinos ostalih kultura biti nesumnjivo dobar, jer je cena pšenice počela da raste na berzama, te će je oni koji su je sačuvali u silosima prodati po dobroj ceni, a slična situacija je i sa sojom i suncokretom.

Nedimović je podsetio na to da je u voćarstvu bilo manjih problema, naročito sa onim voćarskim kulturama koje ne trpe vodu, kao što su kupina, malina, višnja i breskva, ali i da je uprkos gljivicama u breskvama i nektarinama za rusko tržište, Srbija izvezla 110.000 tona voća na to tržište, i za prvih šest meseci imala 150 miliona evra od izvoza.

Takođe, kako je naveo, najveći deo proizvodnje u našoj zemlji odlazi na ratarstvo, pšenicu, kukuruz, soju i repu, gde je situacija odlična.

Ministar je, govoreći o izvozu govedine, rekao da je Srbija na tursko tržište zaključno sa 20. avgustom izvezla 2.300 tona govedine, i napomenuo da očekuje da će do 15. novembra naša zemlja ispuniti izvoznu kvotu i izvesti svih dogovorenih 5.000 tona.

Sa turskim kolegama smo 1. avgusta postigli dogovor o tome da, ukoliko ispunimo kvotu, do Nove godine dobijemo još 2.000 tona za izvoz, rekao je Nedimović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik