Srbija i RS gradiće dve nove hidroelektrane na Drini

Bez autora
Aug 23 2018

Ministar energetike i rudarstva Alaksandar Antić nada se da će prve formalno-pravne radnje u vezi s gradnjom dve nove hidroelektrane na Drini biti realizovane do kraja godine, napominjući da Elektroprivreda Republike Srpske treba da aplicira i obezbedi koncesiono pravo, a da će se u međuvremenu raditi na ostalim pitanjima. Alaksandar Antić je to izjavio nakon današnje sednice Energetskog komiteta Srbije i RS, na kojoj je dogovorena zajednička gradnja elektrana "Foča" i "Paunci", a što će biti verifikovano 29. avgusta na zajedničkoj sednici dve vlade u Trebinju.Nakon sednice koja je održana u Hidroelektrani u Malom Zvorniku procenjeno je da su ta dva na dobrom hidropotencijalu, te da je njihova realizacija u zajedničkom interesu. Radi se o dve hidroelektrane snage oko 95 megavata, vrednost investija je oko 200 miliona evra, određen je zajednički tim koji će raditi na projektu, a Elektroprivreda RS i EPS će biti zadužene za razvoj projekta, odnosno izgradnju hidroelektrana.

Srbija i RS gradiće dve nove hidroelektrane na DriniMinistar energetike i rudarstva Alaksandar Antić nada se da će prve formalno-pravne radnje u vezi s gradnjom dve nove hidroelektrane na Drini biti realizovane do kraja godine, napominjući da Elektroprivreda Republike Srpske treba da aplicira i obezbedi koncesiono pravo, a da će se u međuvremenu raditi na ostalim pitanjima.

Alaksandar Antić je to izjavio nakon današnje sednice Energetskog komiteta Srbije i RS, na kojoj je dogovorena zajednička gradnja elektrana "Foča" i "Paunci", a što će biti verifikovano 29. avgusta na zajedničkoj sednici dve vlade u Trebinju.Nakon sednice koja je održana u Hidroelektrani u Malom Zvorniku procenjeno je da su ta dva na dobrom hidropotencijalu, te da je njihova realizacija u zajedničkom interesu.

Kako je Antić objasnio radi se o dve hidroelektrane snage oko 95 megavata, vrednost investija je oko 200 miliona evra, određen je zajednički tim koji će raditi na projektu, a Elektroprivreda RS i EPS će biti zadužene za razvoj projekta, odnosno izgradnju hidroelektrana.

Antić je kazao da je na sastanku bilo reči i o saradnji u oblasti gasne privrede, rešavanju odnosa u odnosima "Srbijagasa" i "Gasprometa Pale", koji imaju zajedničku imovinu,a potrebno je da se na nivou dve vlade usaglase njihovi odnosi.

Antić se nada da će to biti završeno do početka nove grejne sezone, a ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da Vlada RS već duže radi na pripremi za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Kaže da su trenutno u završnoj fazi pred raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, ali i da se sada planira zajedniča gradnja još dve nove hidroelektrane.

"Nema ništa veće i važnije od toga da građani i Srbije i Srpske vide da mi radimo zajedno, da smo na jednak način posvećen daljoj izgradnji i jačanju naših odnosa i saradnja i kroz životna pitanja", rekao je Đokić.

Sednici Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske prisustvovali su i generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić, direktor za proizvodnju energije Drinsko Limske XE Mikajilo Zlojutro...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik