Nihad Imširović novi je direktor Konzuma u BiH

Bez autora
Aug 28 2018

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško i zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber u Konzumu d.o.o. Sarajevo održali su niz sastanaka s menadžmentom ove Agrokorove kompanije, na kojima su prezentirali promjene u menadžmentu Konzuma u BiH usmjerene na dalje jačanje i razvoj poslovanja. Dosadašnji direktor Konzuma Tomislav Bagić i izvršni direktori Tomislav Primorac i Kristina Alebić u dogovoru s izvanrednom upravom vraćaju se u Hrvatsku na nova radna mjesta unutar sustava Agrokor, a novi direktor postaje Nihad Imširović. On je na sjednici Nadzornog odbora Konzuma imenovan u Upravu, a po završetku primopredaje poslova postat će službeno i novi direktor kompanije.

Nihad Imširović novi je direktor Konzuma u BiHIzvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško i zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber u Konzumu d.o.o. Sarajevo održali su niz sastanaka s menadžmentom ove Agrokorove kompanije, na kojima su prezentirali promjene u menadžmentu Konzuma u BiH usmjerene na dalje jačanje i razvoj poslovanja.

Dosadašnji direktor Konzuma Tomislav Bagić i izvršni direktori Tomislav Primorac i Kristina Alebić u dogovoru s izvanrednom upravom vraćaju se u Hrvatsku na nova radna mjesta unutar sustava Agrokor, a novi direktor postaje Nihad Imširović.

Nihad Imširović je na sjednici Nadzornog odbora Konzuma imenovan u Upravu, a po završetku primopredaje poslova postat će službeno i novi direktor kompanije. U daljem razvoju i unapređenju poslovanja Konzuma u BiHi izvanrednu upravu i novog direktora će savjetovati Teo Vujčić, kojeg je za ove poslove angažirala izvanredna uprava Agrokora.

”Prije svega zahvaljujem Tomislavu Bagiću i njegovom timu na predanom radu i očuvanju poslovanja Konzuma u BiH tokom najveće krize sustava Agrokor i postupka izvanredne uprave. Nakon postizanja nagodbe vjerovnika Agrokora u operativnim kompanijama nastavljamo s unapređivanjem poslovanja, što uključuje i rotacije menadžera unutar sustava sa svrhom jačanja menadžmenta u svim kompanijama. Kolege Tomislav Bagić, Tomislav Primorac i kolegica Kristina Alebić tako se vraćaju u Hrvatsku na druga radna mjesta unutar Agrokora, na kojima će, uvjeren sam, kao i do sada u Konzumu značajno doprinijeti poboljšanju poslovanja. Konzum BiH velik je i značajan poslodavac i gospodarski subjekt koji je partner brojnim dobavljačima, te poslovanje ove kompanije želimo osnažiti i dalje razvijati. Dosadašnja uprava u tom je smislu odradila odličan posao u izuzetno teškim uvjetima, a od novog direktora Nihada Imširovića očekujemo da veliko znanje i iskustvo koje ima stavi u službu daljnjeg razvoja Konzuma, za što postoji prostor i potencijal", kazao je izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško.

Nihad Imširović u Konzum dolazi s pozicije direktora društva Klas d.d. Sarajevo na kojoj je zaposlen od 2016. godine.

Sa Peruškom i njegovim saradnicima sastali su se i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, radi razmatranja trenutnog stanja u sistemu Agrokora.

Povjerenik Agrokora informisao je prisutne da se uspješno provodi nagodba oko preuzimanja Agrokora od povjerilaca, te da se potpuna implementacija preuzimanja očekuje nakon rješavanja dostavljenih žalbenih zahtjeva Vrhovnom trgovačkom sudu, do kraja 2018. godine.

Kada je u pitanju poslovanje u BiH, u proteklom periodu, uspješno je izvršeno restrukturiranje kompanija što je, prema ocijeni ministra Šarovića veoma važno - zaustavljen je proces gubitka radnih mjesta.

„Odliv radne snage limitiran je na maksimalno 10 posto, a stanje sa izmirivanjem obaveza prema dobavljačima je zadovoljavajuće, posebno kada je u pitanju Merkator. Ukupan prihod Konzuma u prošloj godini očekivano je bio manji za 5 posto“, istakao je Šarović.

Premijer Novalić zaključio je da se cijeli sistem poslovanja bh. kompanija iz sistema Agrokor stabilizovao i naglasio da je „najgore vrijeme iza nas“.

Buduće poslovanje Agrokora biće zasnovano na tri stuba: trgovini, prehrambenoj industriji i poljoprivredi, a fokus je na jačanju tržišnog udjela i rezultatima poslovanja, što je posebno značajno ako se zna da su kompanije u okviru Agrokora, sa 6,5 milijardi eura godišnjeg prometa i 50.000 zaposlenih u zemljama regiona, značajan faktor tržišne stabilnosti i razvoja ukupne ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik