Kako dobro da zarađujete legalno prodajući ono što nemate?

Bez autora
Aug 29 2018

Nemate proizvod-robu. Ne proizvodite ništa. Nemate prodavnicu. Nemate ni neka naročita sredstva za ulaganje. Pa ipak prodajete robu i dobro zarađujete. Zvuči kao prevara za lakoverne, ali zapravo nije. HHI se slobodno može nazvati erom interneta. U današnje vreme, zahvaljujući internetu, sasvim je izvodljivo i legalno da trgujete robom koja nije u vašem posedu nego se nalazi na drugom kontinentu i da je prodajete nekome na trećem kontinentu, a sve to obavljate sedeći u svojoj kući ili pak obližnjem kafiću. Virtuelni svet je doneo nove mogućnosti i nove poslove. Omogućio je sasvim nove oblike trgovine i poslovanja, jedan od takvih je i dropšiping. Ukratko – oni koji se bave dropšipingom su zapravo posrednici u prodaji određenih proizvoda.

Kako dobro da zarađujete legalno prodajući ono što nemate?Nemate proizvod-robu. Ne proizvodite ništa. Nemate prodavnicu. Nemate ni neka naročita sredstva za ulaganje. Pa ipak prodajete robu i dobro zarađujete. Zvuči kao prevara za lakoverne, ali zapravo nije.

HHI se slobodno može nazvati erom interneta. U današnje vreme, zahvaljujući internetu, sasvim je izvodljivo i legalno da trgujete robom koja nije u vašem posedu nego se nalazi na drugom kontinentu i da je prodajete nekome na trećem kontinentu, a sve to obavljate sedeći u svojoj kući ili pak obližnjem kafiću.

Virtuelni svet je doneo nove mogućnosti i nove poslove. Omogućio je sasvim nove oblike trgovine i poslovanja, jedan od takvih je i dropšiping(dropshipping).

Ukratko – oni koji se bave dropšipingom su zapravo posrednici u prodaji određenih proizvoda. Ekspanzija kineske ekonomije i razvoj interneta su omogućili hiljadama ljudi širom sveta da se bave dropšipingom. Kinezi proizvode bukvalno sve, od igle do lokomotive, i poseduju ogromne lagere robe. Dropšiperi putem intereneta biraju tu robu na kineskim portalima i zatim je prodaju onlajn. Međutim, dropšiperi ne kupuju robu, oni nisu preprodavači, već samo prosleđuju porudžbenice. Njihov glavni posao je zapravo marketing na internetu.

Dropšiperi imaju svoj sajt ili blog, na kome reklamiraju određene proizvode, koji se ne nalaze u njihovom vlasništvu. Najčešće dropšiperi pretražuju sajt AliExpress i tamo pronalaze ono što procenjuju da bi se moglo lako i brzo prodati.

Dropšiperi obično otvaraju nalog na platformi Shopify koja omogućuje dodavanje e-prodavnice. Shopify platforma je proverena i bezbedna ali najmanji paket na njoj mesečno košta 29 dolara. Pored naloga na ovoj ili nekoj sličnoj platformi potrebno je imati i svoj domen. Ako već posedujete sajt Shopify platforma se može lako integrisati, tako da to ne predstavlja problem.

Ono što je ozbiljan posao i problem u dropšipingu jeste pozicioniranje domena odnosno sajta na pretraživačima. Za to je potrebno makar minimalno, osnovno poznavanje SEO optimizacije. Takođe je bitan i odabir imena za domen.

Najbolje je da to bude jedna reč. No tu nastaju komplikacije, jer domeni sa jednom rečju, koja je zvučna i koja bi se mogla dobro pozicionirati na pretraživačima, su obično već zauzeti. Danas je prava umetnost smisliti ime za dobar domen. Potom sledi marketing na društvenim mrežama, pre svega Fejsbuku i Instagramu uz obaveznu upotrebu heštegova.

Takođe je bitno imati platni račun, u Srbiji se najčešće koristi pej pal.

To je ukratko sve što vam je potrebno za početak dropšiping posla.

Zatim kreće ozbiljan posao, određivanje niše i targetiranje tržišta. Kako naći ono što će se dobro prodavati i na čemu se može ozbiljno zaraditi i gde to najbolje prodati. Mnogi koriste sajtove kao što su www.watchcount.com ili trends.google.com da bi procenili koji su trendovi na onlajn tržištu.

Oni malo veštiji pretražuju društvene mreže i analiziraju interesovanja korisnika DM da bi utvrdili najprofitabilniju nišu. Targetiranje i niša su od ključne važnosti za dobro poslovanje dropšipera. Ko u startu postavi dobru nišu i metu, taj može računati i na solidnu zaradu.

S obzirom da dropšiperi mogu zaraditi ozbiljne sume novca iako recimo nisu registrovali firmu, vrlo lako se mogu dogoditi komplikacije sa poreskom upravom kada pristignu veće uplate novca na bankovni račun jer kod nas ovaj oblik poslovanja nije regulisan zakonom. Srbija je praktično još uvek siva zona za ovaj oblik poslovanja.

Zato oni koji planiraju da se bave dropšipingom bolje da registruju firmu, makar i posle par meseci od početka posla, kada procene da će ipak zarađivati ozbiljnije sume novca, nego da posluju u sivoj zoni te da posle moraju da dokazuju odakle im toliki novac na bankovnom računu. Mnogo je jeftinije platiti porez i knjigovođu, nego gasiti uspešnu firmu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik