"Lidl" se otvara u oktobru

Bez autora
Sep 09 2018

Više od deset prodavnica "Lidla" otvoriće svoje kapije za potrošače u oktobru, saznaju "Novosti". Iako u ovoj kompaniji ne žele da preciziraju tačan datum otvaranja, naša redakcija je došla do saznanja da će prvi kupci u toku sledećeg meseca moći da pazare robu u jednom od najpoznatijih svetskih loukostera. Naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da je "Lidl" već poručio veliki kontingent robe od domaćih proizvođača, čiji će se brendovi naći na njegovim policama. Imajući u vidu da će tokom ovog meseca početi proizvodnja robe za "Lidl", sa kraćim rokom trajanja, jasno je da će do otvaranja doći baš u oktobru...

Više od deset prodavnica "Lidla" otvoriće svoje kapije za potrošače u oktobru, saznaju "Novosti". Iako u ovoj kompaniji ne žele da preciziraju tačan datum otvaranja, naša redakcija je došla do saznanja da će prvi kupci u toku sledećeg meseca moći da pazare robu u jednom od najpoznatijih svetskih loukostera.

Naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da je "Lidl" već poručio veliki kontingent robe od domaćih proizvođača, čiji će se brendovi naći na njegovim policama. Imajući u vidu da će tokom ovog meseca početi proizvodnja robe za "Lidl", sa kraćim rokom trajanja, jasno je da će do otvaranja doći baš u oktobru.

Ovim će se konačno završiti saga o dolasku ovog lanca u Srbiju, koji je u mnogim gradovima širom zemlje odavno izgradio svoje prodajne objekte, a u junu je svečano, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorio veliki distributivni centar u Staroj Pazovi. Kako su iz "Lidla" više puta ponavljali, oni će odjednom da počnu sa radom i to u najmanje deset, možda čak i 15 objekata.

Uz izgradnju supermarketa, "Lidl" je već primio u stalni radni odnos čak 1.000 radnika, koji su u međuvremenu prošli kroz plaćene obuke širom regiona, gde ova kompanija već radi. Nezvanično saznajemo da u samim objektima već postoji roba i da u njima radnici, kasiri uvežbavaju svoje buduće zadatke.

Najveća je nepoznanica hoće li nam "Lidl" doneti i niže i prihvatljivije cene. Iako naši ekonomisti misle da se ništa neće dramatično promeniti, proizvođači i novi "Lidlovi" partneri iz Srbije tvrde da će cene biti prilično niže nego u postojećim trgovinskim lancima.

- Prednost "Lidla" je u tome što je moj zadatak kao proizvođača samo da robu dostavim do njihovog distributivnog centra i tu se ceo moj trošak završava - kaže za "Novosti", jedan od rukovodilaca poznate srpske fabrike, koja posluje i kao deo globalne svetske kompanije.

Korist i za radnike u konkurenciji
Da li će niža cena za "Lidl" značiti automatski i nižu cenu za potrošače, ostaje da se vidi. Prvi dobar rezultat njihovog dolaska je činjenica da je u jednom našem trgovinskom lancu došlo do povećanja plata radnicima i to prvi put posle pet godina, a nezvanično, u istom lancu očekuje se nova korekcija zarada naviše, kako bi se sprečio odliv najboljih radnika u "Lidl", gde su zarade trenutno najveće i gde se dodatno plaća svaki prekovremeni minut proveden na poslu.

U Americi prepolovljene cene
Nedavna istraživanja u SAD pokazala su da je nemački trgovinski lanac "Lidl" značajno "pritisnuo" američke "kolege" da smanjuju cene svoje robe i do 55 odsto, u odnosu na one delove zemlje gde "Lidl" ne posluje. Američku studiju objavio je profesor marketinga Katrijn Gelens, sa Univerziteta Severna Karolina, a ona pokazuje konkurentni efekat "Lidlovog" ulaska na tržište SAD, i reakciju firmi "Aldi", "Fud lajon", "Kroger", "Pabliks" i "Volmart". Tako su, prema istraživanju, trgovci na malo, u blizini "Lidlovih" prodavnica u SAD, postavili cene za ključne proizvode i do 55 odsto niže u odnosu na ona tržišta gde nemački trgovinski lanac ne posluje.

Potrošači u prodavnicama do kraja godine
Rukovodilac Korporativnih komunikacija ''Lidl Srbija'' Martina Petrović izjavila je da ih potrošači željno očekuju i da ih raduje njihovo uzbuđenje oko otvaranja.

- Činjenica je da se ''Lidl'' za otvaranje svojih prodavnica u Srbiji temeljno priprema, što podrazumeva zapošljavanje velikog broja kolega, ali i pravovremene obuke za njih, određivanje asortimana i testiranje redovnih procesa rada, poput poručivanja i isporuke robe. Datum otvaranja podelićemo sa našim potrošačima nakon još nekoliko važnih koraka koji nas očekuju u procesu pripreme. Ono što ostaje kao naš dogovor i obećanje je, da će potrošači u Srbiji imati priliku da obave kupovinu u ''Lidlu'' do kraja godine - rekla je Petrović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik