Deset firmi u 500 najvećih u CIE

Bez autora
Sep 09 2018

U godišnjoj studiji o najvećih 500 kompanija u CIE su rangirana preduzeća prema prometu i analizirane druge stavke poslovanja, a među njima se našlo deset imena iz Srbije. Prethodna godina je ekonomski bila odlična za zemlje centralne i istočne Evrope (CIE) i njihove najveće kompanije zbog povećane privatne potrošnje, oporavka evrozone i poboljšanju potražnje iz Rusije, navodi se u danas predstavljenom istraživanju međunarodne kompanije za kreditno osiguranje Coface (Kofas).Ekonomija regiona CIE nastavlja da raste, kompanije su u 2017. godini podržale makroekonomsko okruženje, pri čemu je prosečna stopa rasta BDP-a porasla do najvišeg niva u poslednjih osam godina, na 4,5 odsto, nakon 3,1 odsto u 2016. i 3,7 odsto u 2015. godini, rekao je izvršni direktor Coface CIE Deklan Dali.

U godišnjoj studiji o najvećih 500 kompanija u CIE su rangirana preduzeća prema prometu i analizirane druge stavke poslovanja, a među njima se našlo deset imena iz Srbije.

Prethodna godina je ekonomski bila odlična za zemlje centralne i istočne Evrope (CIE) i njihove najveće kompanije zbog povećane privatne potrošnje, oporavka evrozone i poboljšanju potražnje iz Rusije, navodi se u danas predstavljenom istraživanju međunarodne kompanije za kreditno osiguranje Coface (Kofas).

"Ekonomija regiona CIE nastavlja da raste, kompanije su u 2017. godini podržale makroekonomsko okruženje, pri čemu je prosečna stopa rasta BDP-a porasla do najvišeg niva u poslednjih osam godina, na 4,5 odsto, nakon 3,1 odsto u 2016. i 3,7 odsto u 2015. godini", rekao je izvršni direktor Coface CIE Deklan Dali.

On je objasnio da je zbog toga najvećih 500 kompanija regiona završilo godinu sa povećanjem prometa od 11,8 odsto, na 652 milijarde evra, i povećanjem stope zaposlenosti od 4,7 odsto do 2,4 miliona ljudi.

U 500 najvećih kompanija CIE se nalazi deset preduzeća iz Srbije, među kojima su Elektroprivreda Srbije (EPS) koja je sa 72. skočila na 65. mesto liste, a na 80. poziciji se nalazi Naftna industrija Srbije (NIS), koja je pre godinu dana bila na 94. poziciji.

Na spisku najvećih su i Fijat krajsler automobili (FCA), Delez, Merkator, Telekom Srbija, Nelt, Srbijagas, HBIS (železara u Smederevu) i Tigar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik