Minimalac 155 dinara

Bez autora
Sep 11 2018

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije (SES), kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, nije postignut dogovor o minimalnoj ceni rada po satu, nakon što su sindikati odbili predlog Vlade i poslodavaca da ona bude povećana za 8,6 odsto, i da iznosi 155 dinara.Na konferenciji za novinare članova Socijalno-ekonomskog saveta rečeno je da su sindikati tražili da to povećanje bude 10 odsto, kao i to da će povećanje minimalne zarade pratiti "dogovor i očekivanje" da će u naredne tri do četiri godine minimalac rasti više i da će se izjednačiti sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su sada 36.000 dinara...

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije (SES), kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, nije postignut dogovor o minimalnoj ceni rada po satu, nakon što su sindikati odbili predlog Vlade i poslodavaca da ona bude povećana za 8,6 odsto, i da iznosi 155 dinara.

Na konferenciji za novinare članova Socijalno-ekonomskog saveta rečeno je da su sindikati tražili da to povećanje bude 10 odsto, kao i to da će povećanje minimalne zarade pratiti "dogovor i očekivanje" da će u naredne tri do četiri godine minimalac rasti više i da će se izjednačiti sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su sada 36.000 dinara.

Ove godine minimalna cena rada po satu iznosi 143 dinara, a minimalna zarada, koju prima oko 330.000 radnika 24.800 dinara, što znači da će, ako Vlada Srbije donese odluku o povišici cene radnog sata od 8,6 odsto, minimalna zarada iznositi 27.022 dinara.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da su razgovori o povišici minimalne zarade bili konstruktivni i da su polazne tačke bile udaljenije.

Ovo povećanje od 8,6 odsto je realno, možda čak i malo više od toga. Trudili smo se da nađemo kompromis i uspeli smo, istakao je Mali i dodao da su svi makroekonomski rezultati u Srbiji dobri i da će se raditi na njihovom poboljšanju, kao i poboljšanju uslova poslovanja, kako bi bila veća zaposlenost, ali i zarade.

Prema njegovim rečima, povećanje minimalne zarade deo je šireg paketa mera, među kojima su povećanje penzija, ukidanje parafiskalnih nameta i povećanje zarada u javnom sektoru, a što treba da dovede do boljeg privrednog ambijenta, zadovoljnijeg radnika i boljeg životnog standarda. 

Sada smo na stabilnom putu oporavka naše ekonomije i minimalnu cenu vidimo kao deo mozaika koji se zove privredni ambijent, koji treba da doprinese da još više rastemo, da budemo bolji i da plate budu još više, poručio je ministar.

Vlada se, kako je objasnio, rukovodila realnim osnovama i čak kompromisno izašla van okvira koje određuju makroekonomski pokazatelji rasta naše ekonomije.

On je izneo ohrabrujuća očekivanja da će minimalna zarada u narednom periodu rasti još brže i dinamičnije, na šta ukazuju i odlični privredni rezultati koji su ostvareni u ovoj godini.

Nama je cilj da konkurenost ekonomije postane još veća, da se investitori odlučuju na ulaganje u Srbiji, da zaposle naše ljude. Razgovaramo o Zakonu o naknadama kako bismo dali predvidivost investitorima, želimo da umanjimo opterećenja na zarade, naveo je ministar. 

To su, kako je najavio, razgovori koji nas očekuju narednih nekoliko nedelja i ako uspemo u tome stvorićemo konkurentniji ambijent jer želimo da budemo šampioni u rastu, što će dalje uticati na lakše razgovore o minimalcu.

Mali je ukazao na to da su svi pokazatelji srpske privrede veoma dobri, da pokazuju veliki pomak i da su to dobre vesti za građane Srbije, ističući da je stopa rasta 4,9 odsto u šest meseci, dok je nezaposlenost sa 25,9 odsto sada pala na 11,9 odsto.

Na konferenciji je pohvaljena ažurnost i zalaganje ministra finansija i njegovih saradnika da odgovore na sve inicijative i predloge u kratkom vremenskom roku. 

Predsedavajući SES-u i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić je u skladu s tim rekao da je to jedna novina koja u odnosu na prethodnu praksu veoma ohrabruje. 

Naime, predstavnici Ministarstva ne samo da prisustvuju sednicama Socijalno-ekonomskog saveta i na kolegijumu, već su i veoma interaktivni u donošenju zaključaka i mišljenja maltene odmah posle sednice Saveta, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, poslodavcima to daje nadu da ćemo stvarno u nekom periodu od nekoliko godina doći do nivoa minimalne cene rada koja će biti jednaka minimalnoj potrošačkoj korpi i da ekonomija ide stvarno u pozitivnom smeru i razvoju.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubiša Orbović rekao je da postoji minimalna razlika u predlozima socijalnih partnera o povišici minimalca, i najavio da će se o predloženoj povišici izjasniti organi tog sindikata

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević istakao je da se penzije u Srbiji više neće usklađivati dva puta godišnje, prema rastu inflacije, već će to ubuduće raditi Vlada, u skladu sa stanjem u budžetu, tako da ta primanja mogu biti i veća.

On je objasnio da penzije u Srbiji nisu dostigle taj nivo da mogu da se usklađuju sa rastom inflacije i da penzioneri zaslužuju veće prinadležnosti.

Kada Srbija bude imala stabilan penzioni sistem, tada će penzije moći da prate rast inflacije, naveo je Đorđević i dodao da država želi da poboljša materijalni položaj najstarijih sugrađana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik