Za otvaranje tri startap centra 89 miliona dinara

Bez autora
Sep 11 2018

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je danas prva tri ugovora o dodeli sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara u Kruševcu, Subotici i Pirotu. Popović je tom prilikom naveo da su ovi projekti vredni ukupno 89 miliona dinara, dodavši da ukoliko želimo da imamo uspešne mlade inovatore, buduće tehnološke preduzetnike, moramo da omogućimo mladima da imaju najmoderniji prostor i opremu za rad, što će upravo dobiti u regionalnim inovacionim startap centrima...

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je danas prva tri ugovora o dodeli sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara u Kruševcu, Subotici i Pirotu.

Popović je tom prilikom naveo da su ovi projekti vredni ukupno 89 miliona dinara, dodavši da ukoliko želimo da imamo uspešne mlade inovatore, buduće tehnološke preduzetnike, moramo da omogućimo mladima da imaju najmoderniji prostor i opremu za rad, što će upravo dobiti u regionalnim inovacionim startap centrima. 

On je ukazao na to da će, pored najmodernije opreme, korisnici regionalnih inovacionih startap centara imati na jednom mestu svu stručnu, mentorsku i konsultantsku podršku za realizaciju svojih preduzetničkih ideja. 

Imaće najbolje predavače i mentore koji će im pomoći da svoje ideje pretvore u konkretne proizvode i usluge, koje mogu da pronađu svoje mesto na domaćem i globalnom tržištu, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, problem nerazvijenosti inovacione infrastrukture u regionima postoji i u drugim državama, i to nije samo problem naše zemlje.

Ovaj program smo napravili u saradnji sa našim kolegama i ekspertima iz Amerike, Kine, Izraela, Finske, Nemačke i Rusije. Sve ove države su imale problem sa nedovoljno razvijenom inovacionom infrastrukturom u svojim regionima u prošlosti, ukazao je Popović.

On je naglasio da se otvaranjem regionalnih inovacionih startap centara daje jednaka šansa mladima u celoj Srbiji, i sada će i mladi u manjim mestima imati uslove da iskažu svoje inovacione i preduzetničke potencijale kao njihovi vršnjaci u velikim gradovima, poput Beograda, Novog Sada i Niša.

Jer ko zna, možda se baš u regionima i manjim mestima u Srbiji, kao nekada u Smiljanu ili Idvoru, krije neki novi Nikola Tesla ili novi Mihajlo Pupin, kojeg tek treba da otkrijemo, poručio je on.

Jedan od najvažnijih zadataka Vlade je da zadrži mlade u Srbiji. Želimo da mladi ostanu u zemlji i da ovde otvaraju svoje startap kompanije. Hoćemo da im omogućimo da u Srbiji razvijaju svoje ideje i da odavde menjaju društvo, živote ljudi, pa i čitav svet nabolje, rekao je on.

Ministar je naveo da je budžet za podršku inovacijama u Srbiji povećan pet puta i da se u izveštaju o inovacionim performansama evropskih zemalja, koji svake godine, na osnovu podataka UN, Eurostata i OECD, objavljuje Evropska komisija, naša zemlja prvi put nalazi ispred osam članica EU, među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka.

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj raspisao je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, ukupne vrednosti 250 miliona dinara.

Sredstva se dodeljuju regionalnim inovacionim startap centrima Republici Srbiji za adaptaciju prostora, nabavku opreme i realizaciju programa rada i upravljanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik