pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 118.0933
USD 105.0465
CHF 103.4545
GBP 136.5556
CAD 78.556
HRK 15.8757
BAM 60.3801
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
13.09.2018.Makfax Macedonia

Стопанските комори бараат одложување на даночните реформи за најмалку 5 години

Четирите стопански комори, потписници на платформата за јавно-приватен дијалог – Стопанската комора на Македонија, Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ, Стопанската комора на северозападна Македонија и Сојузот на стопанските комори на Македонија – испратија официјален допис до Министерството за финансии, со што го поздравија одложувањето на најавената даночна реформа за прогресивно оданочување.

„Во текот на изминатите неколку месеци членовите на платформата спроведоа заедничко истражување на 546 домашни претпријатија и организираа две фокус-групи по однос на ставот за прогресивното даночење и последиците што тој ќе ги донесе врз развојот на македонската економија. Анализата на резултатите јасно го истакна ставот на бизнис-заедницата дека доколку прогресивното даночење се реализира, во моментот тоа би имало негативни последици врз целата бизнис-заедница. Во согласност со направеното истражување, при изработката на официјалниот позиционен документ стопанските комори вертикално се усогласија во сите структури и го изразија својот став по однос на ова прашање“, се вели во соопштението на четирите стопански комори.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share