Srbiji se otvaraju vrata za nove investitore

Bez autora
Sep 13 2018

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas novu ekonomsku „ofanzivu“ i odlazak srpske delegacije na ekonomski forum koji će se 19. i 20. septembra održati u kineskom gradu Tijenđinu, poznatijem kao „Letnji Davos“.Mali je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da su velika očekivanja u vezi sa tom posetom, i najavio da će se razgovarati o specijalnom ekonomskom paketu vrednom 1,5 milijardi dolara i potpisivanju desetak ekonomskih ugovora. On je podsetio na odličnu saradnju sa kineskim investitorima u Srbiji, dodajući da je jedan od takvih sporazuma i privatizacija RTB Bor, pri čemu ne treba zaboraviti ni njihovu značajnu investiciju u smederevsku Železaru, gde su sačuvana radna mesta.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas novu ekonomsku „ofanzivu“ i odlazak srpske delegacije na ekonomski forum koji će se 19. i 20. septembra održati u kineskom gradu Tijenđinu, poznatijem kao „Letnji Davos“.

Mali je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da su velika očekivanja u vezi sa tom posetom, i najavio da će se razgovarati o specijalnom ekonomskom paketu vrednom 1,5 milijardi dolara i potpisivanju desetak ekonomskih ugovora.

On je podsetio na odličnu saradnju sa kineskim investitorima u Srbiji, dodajući da je jedan od takvih sporazuma i privatizacija RTB Bor, pri čemu ne treba zaboraviti ni njihovu značajnu investiciju u smederevsku Železaru, gde su sačuvana radna mesta.

Videli ste ponudu za RTB Bor, prema kojoj planiraju da ulože 1,46 milijardi dolara. Takođe, imate najveću investiciju u Zrenjaninu, koja predviđa milijardu dolara za proizvodnju guma. Učešće na forumu u Kini velika je čast za Srbiju i očekujemo da ćemo otvoriti razgovore o novim ulaganjima, rekao je ministar. 

Pored rešenja za RTB Bor, kako je podvukao, obezbediće se kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija, pri čemu će se razgovarati sa predstavnicima najjačih kineskih kompanija.

Prema njegovim rečima, Srbiji se, zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima, otvaraju vrata za nove investitore iz svih krajeva sveta, a to, zajedno sa odličnim stanjem u državnoj kasi, vodi ka većim platama, što sve zajedno čini jedan krug koji uvodi Srbiju u novo „zlatno doba“.

On je ukazao na to da ekonomski rezultati naše privrede potvrđuju da je Srbija na dobrom putu, dodavši da je stopa privrednog rasta u prvih šest meseci ove godine 4,9 odsto, što nas svrstava među dve najveće stope u Evropi. 

Ohrabruje to što je u tu stopu uključen rast više privrednih grana građevinske industrije, poljoprivrede. Kada pogledate stopu nezaposlenosti, od 25,9 odsto iz 2013. godine, u drugom kvartalu ove godine ona iznosi 11,9 odsto, što je duplo manje, naveo je Mali i istakao da se teži ka još nižoj stopi.

Ministar je takođe podsetio na to da je učešće javnog duga u BDP-u ispod 60 odsto, a krenulo se sa 80 odsto.

Kada pogledate zemlje u okruženju, kako je napomenuo, imate Hrvatsku sa 75,5 odsto udela javnog duga u BDP-u, Sloveniju sa preko 70 odsto, Crnu Goru sa skoro 70 odsto. 

U sledećih godinu dana, ili nekoliko meseci, ići ćemo na ispod 50 odsto učešća javnog duga u BDP-u Srbije. To su ozbiljni rezultati u oblasti fiskalne politike, rekao je Mali.

Ministar je podsetio na to da je u Srbiju od početka godine pristiglo 1,4 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je 15,6 odsto više nego prošle godine.

Sve ovo je važno, jer na osnovu tih realnih rezultata, imaćemo nikad veće penzije od 1. oktobra, i veće plate u javnom sektoru do kraja godine. Sve ovo govori o tome koliko su bile opravdane mere koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo da sprovodi kao predsednik Vlade 2013–2014. godine, istakao je on. 

Prema njegovim rečima, polako se radi na tome da životni standard bude viši i to je krajnji cilj Vlade Srbije. 

Ne želimo da se isplaćuju penzije kao što je to bilo 2008. godine ni iz čega i da imate situaciju da zemlja posle nekoliko godina bude na ivici bankrota. Sada sa ovim stopama rasta imamo realne osnove za povećanje penzija, a time i za povećanje plata. Kada pogledate brojke u okruženju, polako ih prestižemo i približavamo se nivou od 500 evra prosečne plate, istakao je on. 

Ministar se osvrnuo i na odluku Vlade Srbije da poveća minimalnu cenu rada za 8,6 odsto, sa 143 na 155 dinara po radnom satu, dodajući da je iznos minimalne zarade porastao sa 24.882 dinara na preko 27.000 dinara. 

Uvek pravite kompromis između zahteva poslodavaca i sindikata. Sada idemo na to da još povećamo prosečnu platu, a najvažnija stvar jeste da sa sindikatima dođemo do zajedničkog cilja – da minimalna cena rada bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, ukazao je Mali.

On je, govoreći o ponudama za PKB, rekao da je namera Vlade Srbije da PKB nađe partnera koji će obezbediti kontinuitet proizvodnje i dodatne investicije kako bi se i poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo dalje razvijali i obezbedila puna prava i zaštita zaposlenih.

S te strane, očekujem, ako ponuda bude ispravna, još jednu uspešnu privatizaciju, istakao je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik