Ini ponovo oduzeto odobrenje za istražni prostor Sava

Bez autora
Sep 16 2018

Ina je zaprimila rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojim joj se po treći put oduzima isto odobrenje za istraživanje mineralnih sirovina u istražnom prostoru ugljikovodika Sava, priopćeno je u petak iz Ine, iz koje najavljuju daljnje korake radi zaštite svojih interesa. U Ini ističu da je rješenje doneseno je unatoč presudi Visokog upravnog suda iz srpnja ove godine, koja navodi kako je dozvola za istražno područje Sava Ini ranije bila oduzeta bez valjanih razloga. Ina će poduzeti daljnje korake u svrhu zaštite svojih interesa, kaže se u priopćenju. Prema presudi Visokog upravnog suda iz srpnja, poništava se ranija odluka Upravnog suda i rješenje Ministarstva gospodarstva o oduzimanju dozvole za istraživanje u istražnom području Sava te je predmet vraćen na ponovljeni postupak.

Ini ponovo oduzeto odobrenje za istražni prostor SavaIna je zaprimila rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojim joj se po treći put oduzima isto odobrenje za istraživanje mineralnih sirovina u istražnom prostoru ugljikovodika Sava, priopćeno je u petak iz Ine, iz koje najavljuju daljnje korake radi zaštite svojih interesa.

U Ini ističu da je rješenje doneseno je unatoč presudi Visokog upravnog suda iz srpnja ove godine, koja navodi kako je dozvola za istražno područje Sava Ini ranije bila oduzeta bez valjanih razloga.

"Ina će poduzeti daljnje korake u svrhu zaštite svojih interesa", kaže se u priopćenju.

Prema presudi Visokog upravnog suda iz srpnja, poništava se ranija odluka Upravnog suda i rješenje Ministarstva gospodarstva o oduzimanju dozvole za istraživanje u istražnom području Sava te je predmet vraćen na ponovljeni postupak.

Riječ je inače o sporu koji koji datira još iz sredine 2011. godine.

Naime, u srpnju 2011. godine tadašnje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva oduzelo je Ini odobrenja za istraživanje ugljikovodika za tri područja - Sava, Drava te Sjeverozapadna Hrvatska, tvrdeći da Ina nije ispunjavala obveze iz odobrenja za ta područja.

Iste je godine zbog te odluke Ina podnijela tri tužbe Upravnom sudu, koji je ukinuo ranija rješenja Ministarstva.

No, Ministarstvo je donijelo nova rješenja kojima je ponovo oduzelo Ini odobrenja za istraživanje. Tako je primjerice u studenom 2014. godine Ministarstvo gospodarstva donijelo nova rješenja kojima je Ini oduzelo odobrenja za istraživanje mineralnih sirovina u istražnim prostorima Sjeverozapadna Hrvatska i Sava.

I tada je navelo da su odobrenja oduzeta zbog neispunjenja obveza koje je Ina bila dužna ispuniti po pitanju istražnih radnji, kako je to bilo definirano samim odobrenjem. Protiv tih je rješenja Ina pokrenula sudsku zaštitu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik