Vlada usvojila zakon - velike promjene u sektoru vinarstva

Bez autora
Sep 16 2018

Vlada je u prvo saborsko čitanje u četvrtak sa sjednice u Puli uputila prijedlog Zakona o vinu kojim se, ističe ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predlaže višestruko smanjenje administrativnih opterećenja hrvatskih vinara. Predloženim zakonom se konsolidiraju propisi u sektoru vinarstva koje je uređeno kroz dva zakona aktualnim Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda. Sivo tržište utvrđeno je kao jedan od glavnih problema koje treba riješiti. Kad se zakon usvoji, objasnio je, hrvatski vinari neće plaćati nikakve naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, ukidaju se evidencijske markice. Ostaju samo LOT brojevi, naveo je.

Vlada usvojila zakon - velike promjene u sektoru vinarstvaVlada je u prvo saborsko čitanje u četvrtak sa sjednice u Puli uputila prijedlog Zakona o vinu kojim se, ističe ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predlaže višestruko smanjenje administrativnih opterećenja hrvatskih vinara.

Predloženim zakonom se konsolidiraju propisi u sektoru vinarstva koje je uređeno kroz dva zakona aktualnim Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda. Sivo tržište utvrđeno je kao jedan od glavnih problema koje treba riješiti.

Kad se zakon usvoji, objasnio je, hrvatski vinari neće plaćati nikakve naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, ukidaju se evidencijske markice. "Ostaju samo LOT brojevi", naveo je.

Na godišnjoj razini u proračunu vinara, ističe Tolušić, ostaje tako oko 12 milijuna kuna. U svrhu zaštite potrošača i proizvođača predloženim se zakonom utvrđuju jasne nadležnosti u kontroli prava i obveza korisnika čime će se, dodaje ministar, osigurati preduvjet za pojačanu kontrolu proizvodnje prometa grožđa i vina s ciljem suzbijanja sivog tržišta i vina i grožđa.

Novim zakonom predlaže se i decentralizacija sustava organoleptičkog ocjenjivanja vina.

"Tehničku pripremu i dalje će odrađivati državno tijelo, a osigurava se anonimnost postupka, ali, znači, malvaziju i teran u Istri organoleptički ocjenjuju vinari koji imaju potrebne certifikate s područja Istre, vina s Pelješca vinari s Pelješca", pojasnio je ministar poljoprivrede.

Time sustav ocjenjivanja približavamo samim proizvođačima, naglašio je Tolušić.

Zakonom se predlaže, temeljem zahtjeva i prijedloga vinara, uspostava četiri nove vinogradarske regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija te središnja i bregovita Hrvatska. One će biti, rekao je Tolušić, podloga za promociju i marketinške aktivnosti.

Predviđeno je i priznavanje četiri regionalne organizacije vinara koje će biti povezane s novim regijama "s ciljem davanja prava proizvođačima da upravljaju promotivnim i marketinškim aktivnostima vezano za hrvatska vina, naveo je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik