BiH među vodećima u Europi po učešću niskotarifnih zrakoplovnih tvrtki

Bez autora
Sep 18 2018

Makedonija zauzima vodeće mjesto u Europi u pogledu tržišnog učešća niskobudžetnih zrakoplovnih prijevoznika, dok je Bosna i Hercegovina šesta na listi.Niskotarifne zrakoplovne tvrtke u Makedoniji imaju nešto ispod 66 odsto tržišta u 2018. godini, dok u Bosni i Hercegovini nude 56,2 odsto od ukupnog broja sjedišta. Na bh. zračnim lukama posluju niskobudžetne zrakoplovne tvrtke: Air Arabia, Eurowings, Flydubai, Norwegian, Pegasus i Wizz air (Sarajevska zračna luka) Wizz Air (Tuzlanska zračna luka), Eurowings (Zračna luka u Mostaru) a od 29.10.2018. sa Banjolučke zračne luke krenut će Ryanair s letovima do Brixellesa, Memmingena i Stockholma.

BiH među vodećima u Europi po učešću niskotarifnih zrakoplovnih tvrtkiMakedonija zauzima vodeće mjesto u Europi u pogledu tržišnog učešća niskobudžetnih zrakoplovnih prijevoznika, dok je Bosna i Hercegovina šesta na listi, prema istraživanju anna.aero.

Niskotarifne zrakoplovne tvrtke u Makedoniji imaju nešto ispod 66% tržišta u 2018. godini, dok u Bosni i Hercegovini nude 56,2% od ukupnog broja sjedišta.

Na bh. zračnim lukama posluju niskobudžetne zrakoplovne tvrtke: Air Arabia, Eurowings, Flydubai, Norwegian, Pegasus i Wizz air (Sarajevska zračna luka) Wizz Air (Tuzlanska zračna luka), Eurowings (Zračna luka u Mostaru) a od 29.10.2018. sa Banjolučke zračne luke krenut će Ryanair s letovima do Brixellesa (Charleroi), Memmingena i Stockholma (Skavsta), piše Indikator.ba.

Sa dolaskom Ryanaira, tržišno učešće niskocjenovnih zrakoplovnih tvrtki u Bosni i Hercegovini prelazit će 60%, čime bi se naša zemlja mogla na europskoj listi plasirati odmah nakon Makedonije.

Sjedišta niskotarifnih zrakoplovnih pijevoznika u Europi, prema istraživanju dostići će više od 36% svih sjedišta u 2018. godini, postizanjem prosječnog povećanja tržišnog učešća od 1,4 procentnih poena godišnje, a niskobudžetni sektor će predstavljati 50% svih sjedišta do 2027. godine.

Wizz Air dodao je šest milijuna mjesta, dok je easyJet rastao tri puta brže od Ryanair-a. Operator sa sjedištem u Lutonu ove godine pokazao je rast nešto ispod 13% u usporedbi sa Ryanair-ovim rastom od 4,2%.

U 2018. godini procjenjuje se da će 501,83 milijuna sjedišta sa niskim troškovima biti na letovima u Europi, što je za 7,4% više u odnosu na 2017. godinu, te će ove godine niskobudžetno tržište prvi put premašiti pola milijarde sjedišta u smislu godišnjeg kapaciteta.

Kada se osvrnemo na proteklo desetljeće niskocjenovnog tržišta, broj sjedišta na zrakoplovima u Europi povećao se za 124%, sa 224,29 milijuna mjesta u 2009. na više od pola milijarde ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik