Srbija prva u regionu po kineskim investicijama u infrastrukturu

Bez autora
Sep 18 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Pekingu sa ministrom trgovine NR Kine Žong Šanom o privrednoj saradnji dveju zemalja.Na sastanku je bilo reči o unapređenju trgovinskih odnosa i jačanju saradnje posebno u vezi sa dvosmernim investicijama – ne samo kineskih kompanija u Srbiji, nego i srpskih u Kini. Mihajlović, koja je i predsedavajuća srpskom delu Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju, rekla je da je Srbija zahvalna na svemu što rukovodstvo Kine radi na unapređenju ekonomske saradnje.

Srbija prva u regionu po kineskim investicijama u infrastrukturuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Pekingu sa ministrom trgovine NR Kine Žong Šanom o privrednoj saradnji dveju zemalja.

Na sastanku je bilo reči o unapređenju trgovinskih odnosa i jačanju saradnje posebno u vezi sa dvosmernim investicijama – ne samo kineskih kompanija u Srbiji, nego i srpskih u Kini.

Mihajlović, koja je i predsedavajuća srpskom delu Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju, rekla je da je Srbija zahvalna na svemu što rukovodstvo Kine radi na unapređenju ekonomske saradnje.

Prema njenim rečima, Kina je jedan od glavnih partnera Srbije u modernizaciji infrastrukture u drumskom i železničkom saobraćaju.

Kineska inicijativa “Jedan pojas, jedan put” je u našem regionu do sada bila prepoznata uglavnom po infrastrukturnim projektima, gde se Srbija nametnula kao glavni partner Kini u ovoj oblasti, sa oko 3,5 milijardi dolara ugovorenih projekata i visokom vrednošću projekata u različitim fazama ugovaranja, naglasila je ona.

Razvojem infrastrukture, Srbija postaje sve zanimljivija i za ulaganje kineskih kompanija u drugim sektorima, kao što je Železara Smederevo i RTB Bor, navela je Mihajlović i iznela uverenje da će u narednom periodu biti sve više novih proizvodnih pogona kao rezultat kineskih investicija.

Ona je prenela da je na sastanku postignut dogovor o tome da se do kraja ove godine, a najkasnije početkom sledeće, održi sednica Mešovite komisije, pri čemu će biti formirana posebna radna grupa koja će se baviti samo praćenjem investicija.

Takođe, kako je dodala, sa kineskim partnerima smo razgovarali i o podršci aktuelnim projektima u oblasti infrastrukture, uključujući zaključivanje ugovora o finansiranju za auto-put Preljina–Požega i ugovora o finansiranju za deonicu brze pruge Beograd–Budimpešta od Novog Sada do Subotice.

Prema njenim rečima, bilo je reči i o realizaciji saradnje na osnovu potpisanih memoranduma sa kineskim kompanijama u vezi sa projektima izgradnje Fruškogorskog koridora i rekonstrukcijom pruge Beograd-Niš.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik