Rešeni problemi sa Rumunijom oko Đerdapa

Bez autora
Sep 18 2018

Srbija i Rumunija su, posle niza sastanaka, uspele danas da reše sve probleme oko funkcionisanja zajedničke hidroelektrane Đerdap, izjavio je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić nakon sastanaka sa direktorom rumunske kompanije Hidroelektrika Bogdanom Nikolajeom Badeom, u hidroelektrani Đerdap 1. Dve strane su uspele da se dogovore o mnogim važnim pitanjima, među kojima i sanaciji slapišta, koje bi uskoro trebalo da počne. Grčić je rekao da će dve strane napraviti presek do današnjeg dana i videti ko kome koliko duguje i kako će se to evetualno rešavati. Napravili smo značajne pomake u rešavanju dosadašnjih problema i trasiranju budućnosti HE Đerdap 1 i 2. Ovo je posebno važan i veliki dan, pošto smo konačno krunisali rešenje problema oko tri tačke oko kojih razgovramo već duže vreme, rekao je Grčić.

Rešeni problemi sa Rumunijom oko ĐerdapaSrbija i Rumunija su, posle niza sastanaka, uspele danas da reše sve probleme oko funkcionisanja zajedničke hidroelektrane Đerdap, izjavio je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić nakon sastanaka sa direktorom rumunske kompanije Hidroelektrika Bogdanom Nikolajeom Badeom, u hidroelektrani Đerdap 1.

Dve strane su uspele da se dogovore o mnogim važnim pitanjima, među kojima i sanaciji slapišta, koje bi uskoro trebalo da počne.

Grčić je rekao da će dve strane napraviti presek do današnjeg dana i videti ko kome koliko duguje i kako će se to evetualno rešavati.

"Napravili smo značajne pomake u rešavanju dosadašnjih problema i trasiranju budućnosti HE Đerdap 1 i 2. Ovo je posebno važan i veliki dan, pošto smo konačno krunisali rešenje problema oko tri tačke oko kojih razgovramo već duže vreme", rekao je Grčić novinarima.

Kako je rekao, dogovoreno je da se, između ostalog, ubrzo potpiše dogovor o sanaciji slapišta, što je veoma važno za funkcionisanje HE.

"Rumunska strana pravi eleborat i projektnu dokumentaciju za ono što pripada njima, a mi za našu stranu. Rumunu su malo veći optimisti i misle da će biti spremni da u toku 2019. raspišu tender za izvođenje radova. Mi smo malo oprezniji, nadamo se da ćemo biti spremni. To je obiman i komplikovan projekat, imamo visok nivo razumevanja".

Dogovoreno je rešavanje problema, kako je rekao, koji je već skoro 20 godina kamen spoticanja u saradnji dve strane - održavanje priobalja.

"Odnosno održavanje nivoa kote reke Nere, koji podrazumeva nivo Nere na samom ušću u Dunava. Taj nivo je 68 metara, da bi se održao ne sme biti manji ni viši, ne sme biti niži da bi se mogla proizvoditi struje, niti više da bi se zaštitile obale, pretežno srpske, od poplava. Samo održavanje nivoa kote Nere 68 je strašno složen i skup proces", kazao je Grčić.

On je dodao da su ranije postojali neki dogovori i potpisani sporazumi, u okviru mešovite komisije dve zemlje.

"Ovog puta je sastanak trajao nešto više od sat vremena, dok su prethodni trajali satima i satima", kazao je Grčić i zahvalio Badei.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik