Deset srpskih kompanija nalazi se u 500 najvećih u centralnoj i istočnoj Evropi

Bez autora
Sep 18 2018

Gde su srpske firme na mapi Centralne i Istočne Evrope? Deset domaćih kompanija ušlo je na listu top 500 kompanija na tom području, a najbolje rangirana je EPS, koju u stopu prati NIS. Od svih zemalja regiona koje je ovo istraživanje obuhvatilo, Srbija ima najmanje kompanija u top 500. To su rezultati studije "Coface Cie top 500 kompanija" za 2017. godinu, koja je nedavno izašla i koja donosi rezultate za 12 zemalja Istočne i Centralne Evrope. Naša najbolja kompanija je EPS i ona se nalazi na 65. mestu u pomenutih 500 kompanija, njen promet se povećao i iznosi u 2017. godini 2,106 milijardu evra. Na 80. mestu liste, a druga naša kompanija je NIS, sa prometom od 1,818 milijardi evra. Zanimljivo je da je NIS prethodne godine bio naša najbolje rangirana kompanija u ovom istraživanju, a EPS je bio na drugom mestu, sada su samo zamenili mesta.

Deset srpskih kompanija nalazi se u 500 najvećih u centralnoj i istočnoj EvropiGde su srpske firme na mapi Centralne i Istočne Evrope? Deset domaćih kompanija ušlo je na listu top 500 kompanija na tom području, a najbolje rangirana je EPS, koju u stopu prati NIS. Od svih zemalja regiona koje je ovo istraživanje obuhvatilo, Srbija ima najmanje kompanija u top 500.

To su rezultati studije "Coface Cie top 500 kompanija" za 2017. godinu, koja je nedavno izašla i koja donosi rezultate za 12 zemalja Istočne i Centralne Evrope.

Kojih je to deset kompanija?

Naša najbolja kompanija je EPS i ona se nalazi na 65. mestu u pomenutih 500 kompanija, njen promet se povećao i iznosi u 2017. godini 2,106 milijardu evra.Na 80. mestu liste, a druga naša kompanija je NIS, sa prometom od 1,818 milijardi evra.

Zanimljivo je da je NIS prethodne godine bio naša najbolje rangirana kompanija u ovom istraživanju, a EPS je bio na drugom mestu, sada su samo zamenili mesta. Ako uporedimo NIS i mađarski MOL ili najbolji poljski ORLEN razlike u prometu su značajne. Tako, MOL ima 13 milijardi evra prometa, a Orlen čak 22 milijarde.

Na listi su i redom FCA Srbija, Delez, Merkator, Telekom, HBIS group, Nelt, Srbijagas i Tigar.

Ako uporedimo srpski "Fijat" sa drugim velikim proizvođačima, razlike su takođe značajne. Škoda koja je na drugom mestu liste top 50 kompamnija, ima promet od 15 milijardi evra, dok Fiat ima svega nešto manje od milijardu evra, a rumunska Dačija 4,9 milijardi.

Zanimljivo je istaći da je u prvih 500 i "HBIS group Serbia", odnosno kineska kompanija u čijem je vlasničtvu Železaru u Smederevu, i to na 313. mestu. Ona je bolje rangirana od "US Steel" Košice (američka firma je bila vlasnik smederevske železare), koja je na 489. mestu liste najvećih kompanija centralne i istočne Evrope.

Od zemalja u našem susedstvu, najbolje rangirana kompanija je već pomenuti mađarski Mol koji se nalazi na trećem mestu svih kompanija. Hrvatska kompanija sa najboljim rangom je INA koja je na 50. mestu sa prometom od 2,413 milijarde evra u 2017. godini. Slede je Prvo plinarsko društvo, Hrvatska elektroprivreda i Hrvatski Telekom, koji je za nešto manje od 50 mesta na listi ispred našeg Telekoma. Lidl Hrvatska je takođe na listi.

Kako je ocenjena Srbija?

Prema oceni ove studije, Srbija je imala lošu 2017. godinu, tokom koje je rast bio negativno pogođen teškom zimom, a potom sušom koja je sukcesivno uticala na građevinarstvo, poljoprivredu i proizvodnju električne energije. Ipak, prognoze za tekuću godinu su ohrabrujuće, pogotovo kada je reč o potrošnji.

Domaćinstva, kako se navodi u ovoj studiji imaju koristi do povećanja plata, kako u privatnom tako u javnom sektoru, ali i od penzija i većeg broja radnih mesta.

Ipak, uprkos ohrabrujućim ocenama, broj firmi koje se pojavljuju na pomenutoj listi svega je deset, što je manje od svih zemalja u okruženju.

Tako, Hrvatska ima 14 kompanija na ovoj listi, jednu više nego 2016. godine, dok je Slovenija održala kontinuitet i dve godine za redom ima po 15 firmi u 500 najvećih.

Što se tiče ostaljih zemalja u našem okruženju i Rumunija i Bugarska i Mađarska imaju značajan broj firmi na pomenutoj listi. Mađarska je u blagom padu u odnosu na 2016. godinu kada je imala 75 firmi, dok je u 2017. godini to slučaj sa 71 kompanijom.

Slična situacija je sa Rumunijom koja je ima 65, a sada 56, kao i sa Bugarskom koja ima jednu manje, 2016. 18 kompanijaje bilo u vrhu, sada 17.

Ko je najbolji u Centralnoj i Istočnoj Evropi?

Najbolja zemlja u ovom regionu, sa najviše kompanija je Poljska, sa čak 175 kompanija u top 500 i prosečnim prometom od 1,5 milijardi evra po kompaniji.

Na drugom mestu je Mađarska sa 71, a na trećem Češka sa 67 kompanija.

Posmatrano tako, Srbija je deseta po broju kompanija. Iza nas su samo Estonija i Letonija.

Ako gledamo pojedinačne kompanije, prvo mesto sa prometom od čak 22,831 miliona evra je Poljski koncern Naftovi Orlen. Drugo mesto je pripalo češkoj Škodi, dok je na trećem mestu mađarski Mol.

Koji sektori su se izdvojili?

Na prvom mestu, sa 151 kompanijom od 500 izdvojio se sektor minerali, hemijska i naftna industrija, plastika i farmacija.

Automobilska industrija je na drugom mestu sa 138 kompanija, dok je tek na trećem mestu trgovina sa 98 firmi. Četvrto mesto je pripalo komunalnim i javnim uslugama.

Zanimljivo je pomenuti da su elektronika i informacione tehnologije tek na petom mestu sa 72 firme u 500 najboljih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik