Hisense otvara vrata Gorenju za ulazak na kinesko tržište

Bez autora
Sep 19 2018

Na jučerašnjoj skupštini Gorenja, kineski Hisense preuzeo je sve upravljačke uzde u kompaniji iz Velenja, a poslovanje obje kompanije će biti sve isprepletenije. Hisense najavljuje izgradnju TV fabrike u Velenju, a Gorenje planira ući na kinesko tržište. Skupština Gorenja potvrdila je istiskivanje manjinskih dioničara od Hisensea, koji posjeduje 95 posto udjela u kompaniji. Manjinski dioničari će za dionicu dobiti 12 eura, kolika je bila cijena u ponudi za preuzimanje. Sljedeći korak je preoblikovanje kompanije iz dioničkog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću.

Hisense otvara vrata Gorenju za ulazak na kinesko tržišteNa jučerašnjoj skupštini Gorenja, kineski Hisense preuzeo je sve upravljačke uzde u kompaniji iz Velenja, a poslovanje obje kompanije će biti sve isprepletenije. Hisense najavljuje izgradnju TV fabrike u Velenju, a Gorenje planira ući na kinesko tržište, izvještava Delo.

Skupština Gorenja potvrdila je istiskivanje manjinskih dioničara od Hisensea, koji posjeduje 95 posto udjela u kompaniji. Manjinski dioničari će za dionicu dobiti 12 eura, kolika je bila cijena u ponudi za preuzimanje. Sljedeći korak je preoblikovanje kompanije iz dioničkog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću.

Dioničari su izglasali povlačenje dionica Gorenja sa Ljubljanske i Varšavske burze te u Nadzorni odbor imenovali predstavnike iz Hisense grupacije.

Predsjednik uprave Gorenja Franjo Bobinac najavio je izgradnju tvornice televizora, važnog segmenta Hisensea. U Velenju za tu svrhu navodno već traže zemljište, a očekuje se da će fabrika proizvoditi milijun televizora godišnje i zaposliti 300 do 400 radnika.

Istovremeno, dio proizvodnje frižidera preslit će u Valjevo, a rezervni kapacitete koristit će za proširenje programa za pranje.

Hisense je već najavio da Gorenje može koristiti distribucionu mrežu Hisense grupe na globalnom tržištu. Tako kompanija iz Velenja sada planira ući na kinesko tržište sa svojim brendom i brandom Asko, od kojih oba imaju vrhunske proizvode. S obzirom na to da je tržište 1,4 milijarde, mali udio bi značio značajno povećanje prodaje Gorenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik