Saponia u nove investicije

Bez autora
Sep 19 2018

Saponia d.d. provodi projekt smanjenja utroška energije u dijelu proizvodnog procesa i rasvjeti koji je financiran vlastitim i EU sredstvima, ukupne vrijednosti 3.877.540,29 kuna, od čega je vlastito financiranje Saponije 2.017.407,16 kuna, a ostatak iz Europskog fonda za regionalni razvoj. O tom prvom projektu vezanom uz povećanje energetske učinkovitosti uz potporu Europske unije jučer su javnost izvijestili Gordan Glavaš, direktor proizvodnje i Dajana Pekarić, voditeljica projekta s timom u kojem su i projektant elektrodijela ovog projekta Ivan Krvavica i projektantica strojarskog dijela projekta Ankica Šerić.

Saponia u nove investicijeSaponia d.d. provodi projekt smanjenja utroška energije u dijelu proizvodnog procesa i rasvjeti koji je financiran vlastitim i EU sredstvima, ukupne vrijednosti 3.877.540,29 kuna, od čega je vlastito financiranje Saponije 2.017.407,16 kuna, a ostatak iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

O tom prvom projektu vezanom uz povećanje energetske učinkovitosti uz potporu Europske unije jučer su javnost izvijestili Gordan Glavaš, direktor proizvodnje i Dajana Pekarić, voditeljica projekta s timom u kojem su i projektant elektrodijela ovog projekta Ivan Krvavica i projektantica strojarskog dijela projekta Ankica Šerić.

Svrha je projekta, istaknula je Dajana Pekarić, ostvariti energetske uštede provedbom mjera energetske učinkovitosti u dijelu proizvodnog pogona tvrtke Saponia d.d., što znači da će stari stroj za PET ambalažu i prateću opremu zamijeniti novim koji troši 30 posto manje energije uz dvostruki proizvodni kapacitet.

Gordan Glavaš napominje da je Saponia najveći proizvođač ambalaže i za vlastite potrebe proizvede 31 milijun boca i 11 milijuna čepova godišnje, s tendencijom rasta.

- Novi stroj neće više raditi ambalažu kao sada za naše proizvode iz granula, nego iz predoblika uz manje angažirane snage. Dodatne ćemo uštede ostvariti u zamjeni električnih instalacija i zamjeni postojeće rasvjete učinkovitijom LED rasvjetom u pogonu za proizvodnju plastične ambalaže, gdje ćemo instalirati novi stroj s popratnim alatima, te na tri etaže u Pogonu tekućih deterdženata - Pakiranje i Pogonu praškastih deterdženata - Pakiranje, pa je procijenjeno da će se sa strojem i rasvjetom ukupno uštedjeti 62,9 posto energije u odnosu prema trenutačnom stanju - kaže voditeljica projekta Dajana Pekarić.

Dodatna je beneficija novog stroja manji zastoj zbog izmjene formata, što na ovom stroju može trajati jednu do dvije radne smjene, dok se na novom stroju može za samo
nekoliko sati zamijeniti alat.

Gordan Glavaš kaže kako i samostalnim investiranjem Saponia slijedi najnovije trendove u proizvodnji, a ovaj projekt donosi znatne uštede, i to je još jedan prilog učinkovitijem kompletnom Saponijinom poslovanju.

- Proizvodnja plastične ambalaže raste u skladu s trendovima u svijetu, koje mi slijedimo, a to je što veća potrošnja tekućih deterdženata. Ovakve smo projekte provodili i samostalno, bez pomoći europskih fondova, radi uštede, a s takvim projektima nastavljamo i dalje jer su oni u interesu svake tvrtke - najavljuje Gordan Glavaš iz ove tvrtke koja trenutno upošljava gotovo devet stotina radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik