Smederevo dobija kinesko - srpski industrijski park

Bez autora
Sep 19 2018

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović potpisao je danas u Tjenđinu, u ime Vlade Srbije, dva dokumenta sa kineskim partnerima koji se odnose na Železaru Smederevo i izgradnju kinesko-srpskog industrijskog parka u Smederevu. Stevanović je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa predstavnikom kineske pokrajine Hebej potpisao Memorandum o razumevanju koji se odnosi na Železaru, dok je sa kineskom kompanijom "Hbis" potpisao Protokol o razumevanju koji se tiče izgradnje kinesko-srpskog industrijskog parka. On je preneo da se očekuje da kineski "Hbis" do kraja meseca uputi Vladi Srbije master plan o industrijskom parku, kada će biti precizirano koliko će industrija u parku poslovati.

Smederevo dobija Kinesko - srpski industrijski parkDržavni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović potpisao je danas u Tjenđinu, u ime Vlade Srbije, dva dokumenta sa kineskim partnerima koji se odnose na Železaru Smederevo i izgradnju kinesko-srpskog industrijskog parka u Smederevu.

Stevanović je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa predstavnikom kineske pokrajine Hebej potpisao Memorandum o razumevanju koji se odnosi na Železaru, dok je sa kineskom kompanijom "Hbis" potpisao Protokol o razumevanju koji se tiče izgradnje kinesko-srpskog industrijskog parka.

On je preneo da se očekuje da kineski "Hbis" do kraja meseca uputi Vladi Srbije master plan o industrijskom parku, kada će biti precizirano koliko će industrija u parku poslovati.

Verujem da će kinesko-srpski industrijski park u Smederevu imati kapacitet da uposli 20.000 ljudi, što je od velikog značaja ne samo za taj grad, već i za čitav okrug, ali i za bužet Republike Srbije, rekao je državni sekretar.

Stevanović, koji boravi u poseti Kini kao član delegacije Srbije, predvođene predsednikom Vučićem, objasnio je da su u potpisanim dokumentima već definisani rokovi i dinamika realizacije projekta.

Prva faza će, kako je naveo, biti završena u naredne dve godine, a druga 2021. i 2022. godine.

Prema njegovim rečima, u industrijskom parku će, na površini od približno 400 hektara, biti locirana proizvodnja sofisticirane opreme u mašinskoj i elektro industriji, zatim proizvodnja građevinskog materijala, industrija zelene energije, komponente za automobile koji se pokreću na nova pogonska goriva.

On je dodao da će svakako biti zastupljeni i radno intenzivni projekti, a uporedo sa njima razvijaće se i kapitalno intenzivni, što je veoma značajno za ekonomski rast Srbije.

Stevanović je ukazao na to da je dat poseban značaj potpisanim dokumentima i time što su Vučić i predsednik Kine Si Ðinping u direktnom razgovoru pomenuli ta ulaganja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik