Veliki potencijal za razvoj vinskog turizma u Srbiji

Bez autora
Sep 19 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas predstavnike Udruženja "Vinski putevi Srbije", a sastanak je iniciran tokom njene nedavne posete Vršcu, gde je učestvovala na tradicionalnoj manifestaciji „61. dani berbe grožđa“. Na sastanku je bilo reči o potencijalima za razvoj vinskog turizma u našoj zemlji, s obzirom na to da je to jedan od najbrže rastućih oblika turizma u mnogim zemljama sveta. Vinogradi u Srbiji se prostiru na više od 22.000 hektara u 77 vinogorja, a u 2017. godini izvezeno je 11,6 miliona litara vina i ostvarena zarada od 16,3 miliona evra. U Vinskom registru Srbije upisano je gotovo 340 proizvođača vina, a više od 100 vina ima oznaku geografskog porekla. Brnabić je prenela podršku Vlade Srbije inicijativi za dalji razvoj i korišćenje potencijala vinskog turizma u Srbiji.

Veliki potencijal za razvoj vinskog turizma u SrbijiPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas predstavnike Udruženja "Vinski putevi Srbije", a sastanak je iniciran tokom njene nedavne posete Vršcu, gde je učestvovala na tradicionalnoj manifestaciji „61. dani berbe grožđa“.

Na sastanku je bilo reči o potencijalima za razvoj vinskog turizma u našoj zemlji, s obzirom na to da je to jedan od najbrže rastućih oblika turizma u mnogim zemljama sveta.

Vinogradi u Srbiji se prostiru na više od 22.000 hektara u 77 vinogorja, a u 2017. godini izvezeno je 11,6 miliona litara vina i ostvarena zarada od 16,3 miliona evra.

U Vinskom registru Srbije upisano je gotovo 340 proizvođača vina, a više od 100 vina ima oznaku geografskog porekla.

Brnabić je prenela podršku Vlade Srbije inicijativi za dalji razvoj i korišćenje potencijala vinskog turizma u Srbiji.

U vinski turizam Srbije, od 2015. do 2018. godine, uloženo je 10,7 miliona dinara bespovratnih sredstava, a projektom "Vinski putevi Srbije" utvrđeno je osam vinskih oaza i devet vinskih regija, koje imaju turističku saobraćajnu signalizaciju i mogućnost GPS mapiranja 140 vinarija.

Vlada intenzivno pomaže vinarstvo i vinogradarstvo, a trenutno je u toku izrada novog zakona o vinu, koji će u potpunosti biti usaglašen sa EU regulativom, sa ciljem da se poveća konkurentnost domaćih vina na stranim tržištima.

Neke od mera podrške Vlade namenjene su za podizanje novih zasada vinograda u maksimalnom iznosu od dva miliona dinara, povraćaj sredstava od 50 do 65 odsto za kupovinu nove opreme i mehanizacije, povraćaj sredstava za laboratorijske analize za poboljšanje kvaliteta vina, kao i za udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla.

Udruženje "Vinski putevi Srbije" primer je i drugim udruženjima za to kako se sistematski radi na očuvanju svojih proizvoda koji se plasiraju na domaće i svetsko tržište, istakla je premijerka u današnjem razgovoru.

Brnabić i predstavnici Udruženja razmatrali su načine za bolje iskorišćenje potencijala za razvoj vinskog turizma, kao i mogućnosti da to udruženje učestvuje u obuci drugih vinogradarskih asocijacija i vinara u Srbiji, kako bi im preneli svoja znanja i iskustva.

Rad ovog udruženja je dobar primer kako se uspešno objedinjuju vinska kultura, preduzetništvo i regionalni ekonomski razvoj, istakla je predsednica Vlade.

Udruženje "Vinski putevi Srbije" osnovano je 2010. godine sa ciljem da unapredi vinski turizam u našoj zemlji, kao i da promoviše srpske autohtone sorte vinove loze i proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom kao respektivne vinsko-turističke destinacije.

Ovo udruženje okuplja reprezentativne vinarije i vinogradare iz cele Srbije i stručnjake iz te oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik