Banke na kamatama zaradile 30,9 milijardi dinara, i još 9,2 milijarde od raznih naknadi

Bez autora
Sep 19 2018

Bankarski sektor je u prvom tromesečju 2018. godine imao profit od 17,6 milijardi dinara, što je približno ostvarenom rezultatu u istom periodu prethodne godine, objavila je Narodna banka Srbije.Najveći deo dobiti banaka u Srbiji i dalje je po osnovu kamata jer neto profit u prvom tromesečju ove godine iznosi 30,9 milijardi dinara. Zanimnljivo je da je, za razliku od prethodnog perioda, dobit po osnovu kamata blago porasla, za 1,3 odsto u odnosu na onaj ostvaren u 2017. godini. Navedeno povećanje je posledica nešto intenzivnijeg pada rashoda po osnovu kamata, smanjenje za 524 miliona dinara, u odnosu na pad prihoda od kamata koje je zabeležilo smanjenje za 123 miliona.

Banke na kamatama zaradile 30,9 milijardi dinara, i još 9,2 milijarde od raznih naknadiBankarski sektor je u prvom tromesečju 2018. godine imao profit od 17,6 milijardi dinara, što je približno ostvarenom rezultatu u istom periodu prethodne godine, objavila je Narodna banka Srbije.

Najveći deo dobiti banaka u Srbiji i dalje je po osnovu kamata jer neto profit u prvom tromesečju ove godine iznosi 30,9 milijardi dinara. Zanimnljivo je da je, za razliku od prethodnog perioda, dobit po osnovu kamata blago porasla, za 1,3 odsto u odnosu na onaj ostvaren u 2017. godini.

- Navedeno povećanje je posledica nešto intenzivnijeg pada rashoda po osnovu kamata, smanjenje za 524 miliona dinara, u odnosu na pad prihoda od kamata koje je zabeležilo smanjenje za 123 miliona - navodi se u izveštaju NBS.

S druge strane, prihodi od naknada i provizija su i dalje u porastu, pa je u posmatranom tromesečju ostvaren njihov rast od 4,7 odsto, a iznosi 9,2 milijarde dinara.

Inače, prema izveštaju NBS, najveći udeo u strukturi prihoda banaka od kamata čine prihodi od kamata po osnovu kredita, čak 77 odsto, zatim prihodi od kamata po osnovu hartija od vrednosti, 18,1 odsto i prihodi od kamata po osnovu depozita, dva odsto.

Na strani rashoda po osnovu kamata, najznačajnije je učešće kamata po osnovu depozita sa 71,7 odsto, slede krediti sa 18,8 odsto i hartije od vrednosti sa 7,5 odsto.

Inače, od ukupno 29 banaka koliko posluje u Srbiji, profit je ostvarilo 24 banke, dok je pet banaka ostvarilo negativan finansijski rezultat u ukupnom iznosu od 0,4 milijarde dinara. Njihovo tržišno učešće je neznatno (oko jedan odsto).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik