RTB Bor: Bakar izvezen u Hrvatsku, Tursku, Italiju, Nemačku i Kinu

Bez autora
Sep 19 2018

Rudarsko-topioničarski basen Bor je od početka 2018. godine na stranom tržištu prodao robu u iznosu 143 miliona dolara. U poređenju sa istim periodom prošle godine, osmomesečni izvoz vredeo je 30 miliona dolara više zbog bolje proizvodnje, ali i jačih cena. Borski kombinat bakra je za osam meseci prodao 20.634 tone bakra, 2,6 tona srebra, 3,5 kilograma platine, 37 kilograma paladijuma, 19 tona selena, 588 tona plavog kamena i 13 hiljada tona sumporne kiseline. Osim standardnih kupaca iz Hrvatske, Turske, Italije i Nemačke, bakar iz Bora ove godine i to od skora kupuju i Kinezi. Nakon prvih „probnih“ količina izvezenih u julu, već do polovine septembra u najmnogoljudniju zemlju na svetu otpremljeno je još hiljadu tona bakra iz RTB Bor.

RTB Bor: Bakar izvezen u Hrvatsku, Tursku, Italiju, Nemačku i KinuRudarsko-topioničarski basen Bor je od početka 2018. godine na stranom tržištu prodao robu u iznosu 143 miliona dolara.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, osmomesečni izvoz vredeo je 30 miliona dolara više zbog bolje proizvodnje, ali i jačih cena.

Borski kombinat bakra je za osam meseci prodao 20.634 tone bakra, 2,6 tona srebra, 3,5 kilograma platine, 37 kilograma paladijuma, 19 tona selena, 588 tona plavog kamena i 13 hiljada tona sumporne kiseline.

Osim standardnih kupacaiz Hrvatske, Turske, Italije i Nemačke, bakar iz Bora ove godine i to od skora kupuju i Kinezi. Nakon prvih „probnih“ količina izvezenih u julu, već do polovine septembra u najmnogoljudniju zemlju na svetu otpremljeno je još hiljadu tona bakra iz RTB Bor.

Britanci su inače otkupili celokupnu osmomesečnu proizvodnju srebra, platine i paladijuma, selen je delom završio takođe u Engleskoj, a delom u Holandiji. Plavi kamen je iz Bora odlazio u Poljsku, Mađarsku, Tursku i Bosnu i Hercegovinu, a sumpornu kiselinu kupovali su Grci, Bugari i Rumuni.

Avgustovski izvoz RTB Bor vredeo je 18,6 miliona dolara, odnosno četiri i po miliona dolara više nego u istom mesecu prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik