Država Splitskoj banci zbog Uljanika isplatila 48 milijuna eura

Bez autora
Sep 20 2018

Prvih 48 milijuna eura državnih jamstava Uljaniku otišlo je Splitskoj banci. To je danas novinarima potvrdio ministar gospodarstva Darko Horvat. Na novinarski upit koliko je u ovom trenutku došlo državnih jamstava na naplatu, a tiču se brodogradilišta, kazao je da je jedina banka koja je u ovom trenutku protestirala državno jamstvo Splitska banka u iznosu od 48 milijuna eura, odnosno preko 360 milijuna kuna. Što to znači? Laički rečeno, Uljanik nije imao novca na računu kad je Splitska banka to zatražila. Onda je aktivirano jamstvo i banka se naplatila od države. Prema njegovim informacijama, taj novac je i isplaćen. Hrvatska poštanska banka, kako je kazao, nije se odlučila na takav korak. Što i ne čudi jer je ista pod kontrolom države. Hrvatska poštanska banka se u ovom trenutku nije odlučila na takav korak, a što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a 'teške' su nekih 70-ak milijuna eura, vidjet ćemo u prvim danima sljedećeg tjedna, rekao je Horvat.

Država Splitskoj banci zbog Uljanika isplatila 48 milijuna euraPrvih 48 milijuna eura državnih jamstava Uljaniku otišlo je Splitskoj banci. To je danas novinarima potvrdio ministar gospodarstva Darko Horvat.

Na novinarski upit koliko je u ovom trenutku došlo državnih jamstava na naplatu, a tiču se brodogradilišta, kazao je da je jedina banka koja je u ovom trenutku protestirala državno jamstvo Splitska banka u iznosu od 48 milijuna eura, odnosno preko 360 milijuna kuna.

Što to znači? Laički rečeno, Uljanik nije imao novca na računu kad je Splitska banka to zatražila. Onda je aktivirano jamstvo i banka se naplatila od države.

Prema njegovim informacijama, taj novac je i isplaćen.

Hrvatska poštanska banka, kako je kazao, nije se odlučila na takav korak. Što i ne čudi jer je ista pod kontrolom države.

"Hrvatska poštanska banka (HPB) se u ovom trenutku nije odlučila na takav korak, a što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a 'teške' su nekih 70-ak milijuna eura, vidjet ćemo u prvim danima sljedećeg tjedna", rekao je Horvat.

Vlada je, podsjetimo, radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, u siječnju izdala jamstva za kreditno zaduženje Uljanik Brodogradilišta, i to u korist HPB-a u iznosu od 48 milijuna eura, a u istom iznosu je krajem veljače izdano i jamstvo u korist Splitske banke i OTP banke kao agenta.

Na pitanje kolika su u ovom trenutku državna jamstva koja bi mogla teretiti državni proračun, a tiču se brodogradilišta Uljanik, Horvat je rekao kako se pokušava uvjeriti sve one koji su naručili brodove u Uljaniku ili 3. maju i koji su u visokom stupnju gotovosti, da se ti brodovi i završe.

"Uspije li nam to, pritisak na državni proračun bit će upola manji, negdje na razini možda milijarde kuna", rekao je Horvat napominjući da to ovisi o uspjehu dogovora sa svim naručiteljima za koje su počeli graditi brodove.

Aktiviranje državnih jamstava samo je nastavak priče o propasti Uljanika koju će, sad je to i više nego jasno, platiti svi građani. Odnosno, već su počeli plaćati, a ovih 48 milijuna eura to i dokazuju.

No ni restrukturiranje brodogradilišta neće proći glatko. Dokaz tome su i, kako se čini, nepovoljne recenzije koje su stigle iz Europske komisije, što je dao naslutiti ministar Horvat.

"EK dvoji u financijsku sposobnost strateškog partnera i u programu restrukturiranja vidi prevelik doprinos države", kazao je Horvat.

Otkrio je i da EK ne dopušta da se plaće isplate iz proračuna.

"Uprava je ta koja mora osigurati plaće za radnike. Iz državnog proračuna isplata plaća je u ovom trenutku nemoguća, to ne da Europska komisija, a kakvim ćemo modalitetom razmišljati i možda doći u priliku da ih isplatimo, ako ne nikakve druge, onda tri minimalca, znat ćemo tijekom sljedećeg tjedna", kazao je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik