Počela probna proizvodnja u novoj fabrici u Lučanima

Bez autora
Sep 20 2018

U Hemijskoj industriji "Milan Blagojević Namenska" u Lučanima počela je probna proizvodnja u novoj fabrici za nitraciju koja obezbeđuje jedinjenja za barute i raketna goriva. Reč je o najsavremenijoj svetskoj tehnologiji u toj oblasti, koja se naziva "kontinualna nitracija celuloze", a po licenci nemačke kompanije "Jozef Majsner". U gradnju ovog pogona i tehnologiju Vlada Srbije uložila je 4.406.000, a naša fabrika još 1.575.000 evra. Na tako savršenoj i vrednoj opremi radiće samo petorica zaposlenih, kaže pukovnik Vojske Srbije Radoš Milovanović, generalni direktor MB Namenska. On je napomenuo da će ove godine fabrika uložiti osam miliona evra sopstvenih sredstava u nove programe.

Počela probna proizvodnja u novoj fabrici u LučanimaU Hemijskoj industriji "Milan Blagojević Namenska" u Lučanima počela je probna proizvodnja u novoj fabrici za nitraciju koja obezbeđuje jedinjenja za barute i raketna goriva.

Reč je o najsavremenijoj svetskoj tehnologiji u toj oblasti, koja se naziva "kontinualna nitracija celuloze", a po licenci nemačke kompanije "Jozef Majsner".

"U gradnju ovog pogona i tehnologiju Vlada Srbije uložila je 4.406.000, a naša fabrika još 1.575.000 evra. Na tako savršenoj i vrednoj opremi radiće samo petorica zaposlenih", kaže za Glas zapadne Srbije pukovnik Vojske Srbije Radoš Milovanović (74), generalni direktor MB Namenska.

On je napomenuo da će ove godine fabrika uložiti osam miliona evra sopstvenih sredstava u nove programe.

"U narednom razdoblju planirali smo da osvojimo dve nove tehnologije, to su trobazni baruti i modularna punjanja za čuvenu haubicu 155 mm koju proizvodi Jugoimport u Smederevskoj Palanci. Za to naoružanje potrebna je posebna municija, pa idemo na novu tehnlogiju, uz podršku Vlade Srbije. To su pomenuta modularna punjenja koja prate tu haubicu i za to su potrebni trobazni baruti. Te dve investicije su u visini 16 miliona evra koje ćemo najvećim delom obezbediti iz sopstvenih sredstava", rekao je Milovanovioć.

MB Namenska je prošle godine zabeležila dobit od 13 miliona evra, a za prvih sedam meseci ove godine sedam miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik